Andrea Bocellinél járt a Kossuth Rádió – Matteo, a világsztár fia Magyarországon ad koncertet

A zalai szőlőhegyen évek óta komoly fesztivált szervező Badacsonyi Tamás különleges helyre vitte el a Kossuth Rádió A Hely című műsorának stábját: a toszkánai Bocelli-birtokra. Az idei Örvényesvölgyi Fesztivál egyik sztárfellépője ugyanis Matteo Bocelli lesz. Andrea Bocelli fiának ez lesz az első magyarországi fellépése.

Forrás: MTVA2024. 04. 23. 19:00
Bocelli
Matteo Bocellivel készít interjút Burkert Rudolf, a Kossuth Rádió riportere a toszkánai birtokon. Fotó: Erhardt László Forrás: Médiaklikk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műsor helyszíne Lajatico, az a kis falu volt, ahol Andrea Bocelli maga építtetett fel egy hatalmas színpadot, háttérben a toszkán tájjal, mely a Teatro del Silenzio (A csend színháza) nevet kapta. A település közelében van a családi birtok is, ahol Bocelliék egyebek mellett gasztronómiával, borászattal, a kultúra népszerűsítésével foglalkoznak.

Teatro del Silenzio
Az Andrea Bocelli által építtetett Teatro del Silenzio Lajaticóban. Forrás: Andrea Bocelli hivatalos oldala

A Hely különleges adása Andrea és Matteo Bocelli Fall On Me című közös dalával kezdődik, majd az Örvényesvölgyi Fesztivál kitalálója és megvalósítója, Badacsonyi Tamás meséli el, honnan vette az ötletet a rendezvénysorozat megszervezéséhez.  
– Lajatico szélén van a Teatro del Silenzio, a csend színháza, amely gyönyörű természeti környezetben épült meg. Ide csak földutak vezetnek, ezért elég nehéz megközelíteni. 

Amikor 2010-ben a feleségemmel részt vettünk itt egy koncerten, az egy elképesztő élmény volt. Arra ébresztett rá bennünket, hogy micsoda bátorság ezt egy 800 fős kis falu szélén világsztárokkal megcsinálni! Semmiféle infrastruktúra nincs, és mégis működik. Azt gondoltuk, hogy ha ilyen lehet Toszkánában, akkor a zalai dombok övezte panoráma mellett miért ne lehetne ezt megvalósítani. 

A mi kis 20 hektáros birtokunkon Zalacsányban még nem is álltak a házak, amikor 2010-ben hazajöttünk erről a koncertről, de rögtön azon kezdtem gondolkodni, hogy hol fognak majd állni a színpadok. Aztán néhány évvel később ezt meg is valósítottuk. Így született meg az Örvényesvölgy Fesztivál – mesélte az előzményeket az ötletgazda.

Arra a riporteri kérdésre, hogy hogy sikerült rávenni Matteo Bocellit, hogy jöjjön el Zalába, a fesztiváligazgató elmondta, hogy alapvető vágyuk volt, hogy a Bocelli családdal valamit hozzanak majd létre közösen Magyarországon.

– Ez egy távoli és szinte lehetetlen álomnak tűnt, de aztán sikerült. Nagy tisztelői vagyunk az édesapjának, Andreának, és hát a gyerekei is elképesztőek, nem csak Matteo, hanem ott van a kis Virginia is, aki már bontogatja a szárnyait. Pár év és ő is a nagy színpadokra kerül – tette hozzá Badacsonyi Tamás, aki közeli kapcsolatot ápol a családdal.  

   

A rádióműsor a világsztár birtokán folytatódott, ahol a lovardánál sikerült személyesen is összefutni Andrea Bocellivel, aki épp szokásos körútjára indult. Burkert Rudolf rögtön mikrofonvégre is kapta az énekest, aki készségesen nyilatkozott a magyar hallgatóknak. 

Arra a kérdésre, hogy milyen érzés volt az Oscar-díj-átadón közösen énekelni a fiával, Andrea elmondta:  
– Nagyon boldog voltam. Céline Dionnal álltam utoljára azon a színpadon, nagyon régen. Akkor még fekete, hosszú hajam volt. Most jóval idősebb vagyok, a hajam még mindig hosszú. A fiammal énekelni együtt azon a színpadon gyönyörű, fantasztikus, elképesztő élmény volt. 

Nagyon büszke vagyok rá – jelentette ki az énekes, aki arról is beszélt, hogy hangjuk technikában ugyan nagyon különbözik egymástól, de egyvalamiben hasonlítanak, a hozzáállásukban.

– Matteo a konzervatóriumban operaéneklést tanult, de természetesen ha popzenét énekel, akkor más technikát alkalmaz. Ez a normális. Amikor én popzenét énekelek, akkor teljesen más színét használom a hangomnak – fejtette ki Andrea, aki a riporter kérésére rögtönzött is egy kis bemutatót abból, mi a különbség a kétféle hangképzés között, s azt is elmondta, hogy ezt a fia is teljesen tudatosan használja, de még dolgozik a hangján, hisz nagyon fiatal.

Andrea Bocelli
A két Bocelli: Matteo és Andrea. Fotó: Erhardt László/Médiaklikk

Matteóval már a házban találkozott a Kossuth rádió riportere, aki egy kis házi koncertet is tartott a hallgatók kedvéért, majd a kertben sétálva beszélgetett Burkert Rudolffal, aki felelevenítette, hogy az ifjabb Bocelli 18 évesen kezdett foglalkozni az énekléssel, akkor lépett fel a Colosseumban.

A riporter megkérdezte, hogy akkor, Verdi éneklése közben döntötte-e el, hogy ezzel fog foglalkozni.
– Nem, már korábban eldöntöttem, hogy énekesi karriert fogok építeni, akkor már tudtam, hogy az édesapám példáját követem. Mindig is nagyon szerettem énekelni, aztán egy idő után úgy éreztem, hogy végre történik valami. A zeneipar szereplői elkezdtek érdeklődni irántam. Tizenhat éves koromban David Foster akart egy lemezt csinálni velem, de akkor apám azt mondta, hogy túl fiatal vagyok, még nem vagyok erre kész. Folyamatosan halogattuk ezt az időpontot, de közben mindig éreztem, hogy ezt akarom csinálni, ami lassan meg is valósult – jelentette ki Matteo Bocelli.

A műsor Badacsonyi Tamással folytatódott a Teatro del Silenziónál, ahol a nyár eleji zalai koncertről esett szó.

– Először lehetetlennek tűnt Matteo meghívása, de szeretjük a kihívásokat. Ő egy négyfős zenekarral járja a világot, de én azt javasoltam, hogy – mint ahogy én itt láttam az édesapját – csináljuk meg vele otthon a koncertet egy szimfonikus zenekarral. A szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekart kértük fel, hogy segítsenek ebben. Negyven zenész lesz a színpadon, Matteo pedig néha zongorázni fog. Szép kihívás lesz a szabadtéri színpadon ezt megvalósítani, főleg ha 40 fok lesz. De innen szép nyerni. Ha a közönség eléri a katarzist, akkor ezért érdemes dolgozni – jelentette ki a fesztiváligazgató. 

Matteo Bocelli június 29-én lép fel az idei Örvényesvölgyi Fesztiválon.
A hely című műsor adását teljes egészében a Médiaklikk oldalán hallgathatják meg

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.