Dívák & ikonok: magyar tartalommal egészül ki a kiállítás

Rihanna, Cher, Tina Turner, Edith Piaf, Marilyn Monroe és Maria Callas mellett, Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza új kiállítása

Forrás: Magyar Zene Háza2024. 04. 09. 17:00
Marton Éva és Zsédenyi Adrienn Forrás: Magyar Zene Háza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világsztárok mellett a magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Magyarországra érkező nemzetközi utazókiállítás egy-egy tematikus részébe, melynek építése már megkezdődött a Magyar Zene Háza időszaki kiállítóterében. A világ legnagyobb iparművészet- és design múzeuma, a londoni Victoria and Albert Múzeum (V&A) nagysikerű, csaknem háromszázezer embert vonzó Dívák & Ikonok kiállítása ugyanis a magyar zenetörténet nagyjainak élettörténetével is kiegészül. A Zene Háza és a V&A közös kuratóriuma Rihanna, Björk, Whitney Houston, Tina Turner, Cher, Maria Callas, Edith Piaf, Ingrid Bergman, Billie Eilish és még sok más világsztár mellett – többek között – Blaha Lujza, Karády Katalin, Cserháti Zsuzsa, Marton Éva, Koncz Zsuzsa, Rúzsa Magdi, Zsédenyi Adrienn Zséda, Péterfy Bori és Takács Dorina Ꙣeva történeteivel is kiegészítette a kiállítást. A dívák rendkívüli erejét, társadalmi szerepét és kreativitását bemutató nemzetközi utazótárlat az eredeti, londoni helyszínen 2024 áprilisában zár, így utazókiállításként először Magyarországon lesz látható 2024 májusától.

Dívák & ikonok
Dívák & ikonok hamarosan az intézményben (Forrás: Magyar Zene Háza)

A nyitás óta teltházzal működő londoni tárlatra nemcsak a Magyar Zene Háza munkatársai, hanem már a hazai hírességek is készülnek: Marton Éva világhírű operaénekesnő és Zsédenyi Adrienn Zséda énekesnő személyesen hozta el karrierje ikonikus jelmezét és fellépőruháját, melyet májusban a közönség is megtekinthet a Dívák & Ikonok kiállításban. A látogatók az intézménytől megszokott módon ez alkalommal is különleges tartalomra számíthatnak, akárcsak a Hangdimenziók - Zenei utazások térben és időben című állandó kiállítás és a Nekünk írták a dalt! című, első időszaki tárlat esetében.

A magyar narratíva kidolgozásakor olyan meghatározó művészeket igyekeztünk felvonultatni, akik igazodnak a tárlat eredeti üzeneteihez. A zenei sokszínűség, ahogy a ház minden szegletében, az új,  Dívák & Ikonok című kiállításban is megjelenik

– mondta Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója, aki azt is elárulta, hogy a magyar dívatörténelem olyan hatalmas sztárok személyes történetén keresztül elevenedik meg, mint a nemzet csalogánya, Blaha Lujza, a nemzetközi operaélet legmagasabb csúcsait meghódító Marton Éva, az egyik legnagyobb hatású pop-díva, Rúzsa Magdi vagy társadalmi szerepvállalásaival is példát mutató Zsédenyi Adrienn Zséda. A teljes névsort azonban a kiállítás megnyitásáig titokban tartják a szervezők.

– A Magyar Zene Háza időszaki terét úgy álmodtuk meg, hogy lehetőséget adjon az állandó kiállításunk kiegészítéseként egy-egy témakör részletesebb bemutatására. 

Első időszaki tárlatunk, a Nekünk írták a dalt! a magyar populáris zene történetével foglalkozott, míg új időszaki kiállításunk arra mutat rá, hogyan érvényesülnek a nők a férfiak által uralt zenei és filmes világban, és hogyan használják hangjukat a társadalmi és politikai változások érdekében 

– jegyezte meg Horn Márton, a Magyar Zene Háza intézményigazgatója. – Minden idők legátfogóbb magyar poptörténeti kiállítása, a Nekünk írták a dalt! több mint 65 ezer látogatót vonzott, bízunk benne, hogy a Magyar Zene Házától megszokott kreativitás ezúttal is nagy érdeklődésre tart majd számot – tette hozzá.

A hírességek már a kiállítás lázában égnek. 

Marton Éva Kossuth-díjas operaénekesnő Verdi Don Carlos című operájában viselt Valois Erzsébet jelmezét ajánlotta fel a Magyar Zene Házának, de emellett diadalmas pályafutása teljes hangzó anyagát is átadta az intézmény multimédiás könyvtárának, amely mostantól bárki által ingyenesen meghallgatható lesz. 

A világklasszis operaénekes fellépéseit megörökítő felvételekből a Dívák & Ikonok kiállításban is láthatnak majd részleteket a látogatók.

Zsédenyi Adrienn Zséda, többszörös Fonogram- és EMeRTon-díjas énekesnő Aréna-koncertjén viselt Réka Vágó cipője lesz látható a kiállításon. A társadalmi ügyekért aktívan kiálló művésznő az ikonikus cipő átadásakor elmondta: – Számomra a díva szó jóval többet jelent a jól kimódolt, látványos megjelenésnél. Abban, hogy ma sokan dívaként gondolnak rám, annyi minden benne van. Az összes akarás, kitartás, társadalmi szerepvállalás, dalok tucatjai, gondolatok, amiket igyekeztem átadni a közönségnek, érzések, amiken együtt mentünk keresztül azokkal, akik több mint 25 éve követik a pályámat.

A Londonból érkező Dívák & Ikonok kiállítást a magyar közönség májustól tekintheti meg.  A jegyek már elővételben, időpontokra foglalhatóan is kaphatók.

 A Magyar Zene Házában már javában zajlanak olyan programok, melyek a májusban nyíló kiállításhoz kapcsolódnak. Ilyen például Bozi Tibor tárlata, amelyen a világ rock- és popsztárjainak portréi láthatók az előcsarnokban és közönségterekben; Beyoncé, Björk, Snoop Dogg, Péterfy Bori vagy éppen Azahriah fotóját is megtekintheti a közönség. 

A pop-up kiállítás egy negyvendarabos képválogatáson keresztül a zenei fotózás nemzetközi fenegyereke, Bozi Tibor sokszínű életművét mutatja be, április 21-ig.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.