Ötvenkilenc éve robbantották fel a Nemzeti Színházat

1965. április 23-án robbantották fel a Blaha Lujza téren álló Nemzeti Színház utolsó részét. A tragikus eseményre emlékezve áttekintjük, hogyan történhetett mindez.

2024. 04. 23. 7:00
Blaha Lujza tér, a Nemzeti Színház bontása. 1965.
Bontják az egykori Nemzeti Színház épületét. Forrás: Fortepan/Szalay Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Színháznak 1908-tól az egykori Népszínház adott otthon. Az épület Józsefvárosban volt található, a mai Blaha Lujza téren fogadta a színházat szerető közönséget. A Nemzeti Színház helyszínváltásának fő oka, hogy az eredeti épülete használhatatlanná vált, ezért ideiglenes helyszínre volt szükség. A neoreneszánsz stílusban elkészült épületet 1875-ben adták át, és olyan neves színészek játszottak benne, mint Blaha Lujza vagy Tihanyi Miklós. Az ünnepélyes megnyitón Ferenc József, az akkori uralkodó is részt vett. A Népszínház azonban nehéz helyzetbe került: egyre több színház jelent meg Budapesten, ezért néhány évtizedes működését követően a Nemzeti Színház kezdte el bérelni az épületet. 

Blaha Lujza tér, a Nemzeti Színház bontása. 1965.
A Nemzeti Színház bontása 1965-ben. Fotó: Fortepan/Hunyady József 

A Népszínház ebben a formájában 1908 nyaráig működött. A századfordulón fellendülő budapesti színházi élet és az egymás után születő új színházak nehéz helyzetbe hozták az intézményt, amelyet 1908. július 1-jétől 1948-ig a Nemzeti Színház bérelt, akkor került a tulajdonába

írja a PestBuda.

A Nemzeti Színház felrobbantásának története

A szovjet megszállás után egy színész került a teátrum élére, aki állítólag remek kapcsolatot ápolt Aczél Györggyel. A legendárium szerint Major Tamás egyszerűen besétált az épületbe, és azt mondta, ő az igazgató. Ezt a későbbi időszakban maga is elismerte. Major káderlapot vezetett a művészeiről. Az 1956-os forradalom alatt ugyan leváltottak posztjáról, de a forradalom leverése után újra visszakerült, 1962-ben távozott a posztból – írja a Hírado.hu. A színház épületének sorsa az 1950-es években pecsételődött meg a metróépítés miatt – 59 éve az utolsó robbantás is megtörtént, ezzel az egykori színházépület végleg megsemmisült.

1965-ben az MSZMP legfelső szintjén született a verdikt, mely mögött többen a rendszer bosszúját vélték felfedezni a polgári értékekkel és a nemzeti hagyományokkal szemben.

Hivatalosan a metróépítést nevezték meg az épület lerombolása okaként. Az eseményről több lap beszámolt, köztük a Magyar Nemzet is.

Muzsika 

A Nemzeti nevét híres slágerekbe is beleírták, fogalommá és találkozási ponttá vált a színház a maga korában. A Mesék az írógépről című operett népszerű dalát olyan színészek is elénekelték, mint Honthy Hanna és Rátonyi Róbert.

Hétre ma várom a Nemzetinél, ott, ahol a hatos megáll. Este az EMKE cigánya zenél, ha nem jön el, szívem, de kár!

 

Új épület

A Nemzeti Színháznak egészen 2002-ig kellett várnia arra, hogy méltó helyre költözzön és a társulat egy illő és szükséges épületet és infrastruktúrát kaphasson. A felrobbantás és a költözés között a színház társulata a Hevesi Sándor téri színházban kényszerült működni. A kockaépületet többen méltatlannak találták egy nemzetet képviselő társulat működési helyszínének. 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.