Összefogás az autizmussal élőkért

Gálakoncertet rendezett a Budapesti Operettszínház az Együtt az Autistákért Alapítvány javára. Az egész estés előadásban felcsendültek legendás operettdalok és musicalbetétek, de a balettkar is elkápráztatta a közönséget.

2024. 04. 24. 13:00
együtt az autistákért gála operett
Együtt az Autistákért Gálát tartott a Budapesti Operettszínház. Fotó: Juhász Éva
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Együtt az Autistákért Gálán Kiss-B. Atilla, az Operettszínház igazgatója köszöntötte a nézőket, és megosztotta a kezdeményezés részleteit is, amely Simon Istvánnak, az Operettszínház és a drezdai opera balettművészének ötletét dicséri.

operett színház gála autizmus
A gálaműsort Simon István balettművész kezdeményezésére hozták létre.  Fotó: Juhász Éva

Két évvel ezelőtt keresett meg Simon István barátom, az Operettszínház és a drezdai opera kiváló balettművésze azzal a nemes ötlettel, hogy segítsünk az autizmussal élőkön az Együtt az Autistákért Alapítvánnyal karöltve. Tereljünk egy kicsit több figyelmet rájuk a művészet eszközeinek segítségével.

– emelte ki a színház igazgatója.

Önzetlen segítség a Budapesti Operettszínházban

Két éve indult útjára a kezdeményezés, melynek sikerén felbuzdulva rendezte meg a színház az idei, április 23-i gálakoncertet.

Körülbelül száz művész önzetlenül, fellépti díj nélkül vett részt a produkcióban, köztük egy ötvenöt tagú szimfonikus zenekar, színészek, az intézmény énekkara és balettművészei.

A legnépszerűbb és leghíresebb operett- és musicalsztárok közül Bojtos Luca, Fischl Mónika, Füredi Nikolett, Kiss Diána, Nádasi Veronika, Szendy Szilvi, Széles Flóra, Dénes Viktor, Földes Tamás, György-Rózsa Sándor, Homonnay Zsolt, Kocsis Dénes, Laki Péter és Ninh Duc Hoang Long lépett fel, a balettkarból pedig Szabó Barbara, Sík Milán, Német Alexandra, Gallai Zsolt, Sautek Dóra, Szanyi Tamás, Feicht Richárd, Kelemen Krisztián, Molnár Máté, Schlégl András, Széphalmi Pál művészek áldozták az estjüket e nemes ügy szolgálatába.

 

Balettművész a kezdeményezés élén

Simon István, Harangozó Gyula-díjas művész is felszólalt az est kezdetén, aki hangsúlyozta, hogy az autizmussal élők támogatása az egész társadalom ügye, azaz közös érdek. Kiemelte az érintettek kreativitását, struktúralátását és igazságérzetét, melyek segíthetnek problémák megoldásában, a hatékonyság elérésében. Az est folyamán a látogatók kihelyezett urnák segítségével adakozhattak, de QR-kódos formában, modern módon is volt lehetőség a jó ügy mellé állni.

A gálán a színház régóta játszott előadásainak egy-egy dalbetéte mellett új, friss dallamok is felcsendültek. A nagy sikerrel, április 19-én bemutatott Carmen musical muzsikáját többször hallhatta a közönség, Kálmán Imre Marica grófnő című operettjének híres dallamaira – a Ringó vállú csengeri violám című operettdalra – tapsvihar tört ki, de jókedvre derült a nézőtér a Mi muzsikus lelkek hallatán is. A műsort Bori Tamás rendezte, a szervezők díszlet helyett vetítéssel, vizualizációval igyekeztek egy-egy előadás miliőjét megteremteni – a látványelemek jól illeszkedtek a jelenetszerű előadás-sorozat világához. A jelmezek, a zene és a színészi játék révén aligha volt feltűnő, hogy nem egy kész díszlet ad hátteret a színházi eseménynek. 

Igazi örömjátékot láthatott a közönség.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.