Mától megtekinthető a Bolond Istók humoros, érzelmes előzetese + videó

Október 3-tól vetítik a hazai mozik az új kosztümös, romantikus magyar filmet, a Bolond Istókot, ami visszarepít a reformkori Magyarország időszakába, amikor 1836-ban az alig tizenkilenc éves Arany János vándorszínésznek állt. A társrendezőként is közreműködő Hegedűs Georgina forgatókönyvéből, Rohonyi Gábor rendezésében megvalósult film ezt az eseménydús fél esztendőt eleveníti fel, amit a később híressé vált költő élete titkolt, szégyellt periódusaként tartott számon. A mától megtekinthető humoros, érzelmes előzetes ízelítőt ad a Liber Ágoston, Gellért Dorottya, Jordán Adél, Hajdu Steve, Pál András és Puskás Balázs főszereplésével elkészült szerelemmel, kalandokkal, költészettel kísért alkotásból.

2024. 08. 27. 17:02
Bolond Istók
A Bolond Istók főhőse az alig tizenkilenc éves Istók (Liber Ágoston, jobbra) Forrás: Filmsquad
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bolond Istók című film főhőse az alig tizenkilenc éves Istók (Liber Ágoston) arról álmodozik, hogy színész lesz, így hátat fordít a tanulásnak, és otthagyva a neves Debreceni Kollégiumot csatlakozik egy vándor színtársulathoz. Kezdetben csak színfalak mögötti munkákat kap, de igyekszik elérni, hogy a világot jelentő deszkákra léphessen, ráadásul ezt a vágyát még inkább felkorbácsolja a társulathoz kalandos úton csatlakozó ifjú színésznő, a rejtélyes múltú Sári (Gellért Dorottya), akihez kezd egyre jobban vonzódni. A lány sem közömbös iránta, de a kapcsolatukat olyan viharok kísérik, amelyek Istók reményeit és szándékait a színpadon és a kulisszák mögött egyaránt próbára teszik. Nehéz döntések várnak rá, amik az egész életére hatással lesznek.

Bolond Istók
 A Bolond Istók a reformkori Magyarország időszakába repít vissza. Fotó: Filmsquad

A Bolond Istók címszerepében Liber Ágostont láthatjuk

Arany János már az ötvenen is túl jutott, mire – Istóknak nevezve magát – sok iróniával és kihagyással először vetette papírra a féléves színészkalandját a soha be nem fejezett Bolond Istókban. A film ezt az időszakot, a későbbi költő életének sokáig féltve takargatott, szégyellt – és ezért titokban maradt – zsákutcáját mutatja be, amely őt művésszé és emberré formálta, egyúttal azzá az Arany Jánossá is tette, akit mindannyian ismerünk. A tehetségét kutató, ambíciókkal és reményekkel fűtött ifjú a színészek között kerül szembe először a dilemmával, ami későbbi élete legfontosabb iránytűje lesz: tud-e „ember lenni mindég, minden körülményben”?

A Bolond Istók címszerepében a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2024-ben végzett Liber Ágoston látható. Mellette a további szereplőket a szintén idén diplomázott, korábban az Árni című filmben is játszó Gellért Dorottya, valamint Jordán Adél, Hajdu Steve, Pál András és Puskás Balázs formálja meg.

A filmet a Filmsquad gyártotta és forgalmazza. Producere Major István, akinek a nevéhez olyan nagyszabású hazai és nemzetközi filmek kötődnek, mint az Aurora Borealis, a Szia, Életem!, a Liza, a rókatündér, vagy a bemutatás előtt álló Slingshot és a Nuremberg.

A rendezői feladatokat Rohonyi Gábor (Brazilok, Szia, Életem!) vállalata el, aki mellett társrendezőként közreműködött Hegedűs Georgina, a Bolond Istók forgatókönyvírója. A film képi világért Gosztola-Schenker Ábris (Mellékhatás, A Király, A tanár) operatőr felelt, míg a látvány Valcz Gábor, a jelmezek Kemenesi Tünde munkáját dicsérik. A Bolond Istók zeneszerzője pedig Csengery Dániel (Liza, a rókatündér, A nemzet aranyai, Ida regénye) volt.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával elkészült filmet október 3-án mutatják be a hazai mozikban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.