A babgulyás bográcsban a legjobb

A tárcaíró már nagyon vágyott arra, hogy a barátai­val találkozhasson.

2020. 06. 10. 13:18
null
Cauldron Fotó: Dmitry Veryovkin +38-066-060-41-78 www.veryovkin.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcaíró már nagyon vágyott arra, hogy a barátai­val találkozhasson. Mikor közel három hónappal ezelőtt bezártak az iskolák, és mindenki önkéntes karanténba vonult, a tárcaíró még egyet utoljára bográcsozott a barátaival. Akkor, a búcsúzás idején, félelmetes volt az a sok bizonytalanság. Senki nem tudta, mi lesz, meddig tart a baj. De senki nem nyafogott. A tárcaíró barátai csendben tűrtek, fegyelmezetten vigyáztak gyermekeik és szüleik egészségére, még akkor is, ha anyák napján se férfinak, se nőnek nem maradt szeme szárazon. Mert a telefonbeszélgetés és az ölelés között sokmérföldes távolság van.

Aztán most újra együtt lehet lenni, bár még nem múlt el teljesen a veszély, még nem fedezték fel a vírus ellenszerét, még ott az emberek szemé­ben a félelem, ha valaki egy közértben sorban állva elköhinti magát. Bár az is igaz, hogy az idősek meg azt mondják, hogy túléltek már mindent, ezt is túl fogják élni.

Csak harmincliteres bogrács nem volt a boltokban. Egyszerűen nem lehetett kapni. A tárcaíró eddig ugyanis mindig másokhoz járt bográcsozni, ha viszont hozzá jöttek, inkább húst és zöldséget sütöttek a kertben. Most viszont, mivel már hónapok óta igazi marhahúsból készült babgulyásról álmodozott, de olyanról, amely bográcsban készül, édes benne a sárga- és a fehérrépa, és amit –bár a gyermekei miatt inkább csak utólag – jó erősre kell fűszerezni csípős paprikával. Legalábbis a tárcaíró így szerette a babgulyást, csípősen, vastagra vágott puha fehér kenyérrel.

El is határozta a tárcaíró, hogy most ő fogja vendégül látni a barátait, a gyermekei miatt sok zöldséggel készíti majd a babgulyást, apró kockákra vágott füstölt szalonnát is rak bele, marhalábszárból is sokat, ráadásul a fokhagymát se spórolja ki belőle. Barátja, aki manapság zeneszerzésre adta a fejét, azonnal mondta is, hogy hoz házi pálinkát, bár inkább azt javasolta viccesen, hogy ne rakjuk bele a babgulyásba, rakjunk viszont inkább bogyiszlói házi fűszerpaprikát, amit a pálinkához kapott ajándékba. Így mondta: jóféle fűszer.

Csak harmincliteres bogrács nem volt a boltokban. A tárcaíró ezért úgy döntött, megveszi a huszonkét literest, elég nagy az is, nem kér kölcsön bográcsot, mert a nagyapja mindig azt mondta, hogy saját bográccsal kell főzni, bár azt elfelejtette hozzátenni, miért. Bár a bolti eladó szájmaszkban volt, de látszott a szeme. Mosolygós szemmel figyelte, milyen gondosan választja ki a tárcaíró azt a bográcsot, amely élete végéig elkíséri.

– Mi készül majd benne? – kérdezte a bolti eladó. – Babgulyás – válaszolta a tárcaíró. – Marhával? – kérdezte az eladó. – Azzal a legjobb, bár a gyerekek nem igazán szeretik marhával, de lesz benne nekik zöldség bőven – válaszolta a tárcaíró, aki mindjárt meg is kérdezte, miért nincsen sehol harmincliteres bogrács. – Elkapkodták. Szerintem a járvány alatt mindenki bográcsozott szűk családi körben, már nem tudtak mit kezdeni magukkal az emberek – válaszolta az eladó. A tárcaíró örömmel vitte haza a megvásárolt bográcsot. És készült, hogy a barátait megvendégelhesse másnap.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.