A mai kor emberének szembesülése a passió alapkérdéseivel

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előrendezvényeként Európa legnagyobb passiójátékát mutatják be a virágvasárnapot megelőző napon a Papp László Budapest Sportaréna küzdőterén. A Passió 2020 előadásra 2020 önkéntest várnak jelmezes közreműködőnek.

B. Orbán Emese
2020. 01. 10. 6:55
null
20200109 Budapest Papp László Aréna PASSIO önkéntes közösségi passiójáték 2020 György-Rózsa Sándor Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 4-én mutatják be a Papp László Budapest Sportarénában a Jézus életének utolsó napjait felidéző Passió 2020 produkciót. A darab írója és rendezője, Meskó Zsolt a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy Jézus – akit György-Rózsa Sándor színész, énekes alakít, szintén önkéntesként – mellett civil ruhás alakként fog megjelenni a kosztümös szereplők között egy mai huszonéves, egyetemista fiatalember, aki saját útját járva szembesül a passió alapkérdéseivel.

A kísértő szerepét szintén egy ma élő huszonéves fiatalember ölti majd magára, aki kérdéseket tesz fel és próbatételek elé állítja a főhőst. A kérdéseket Jézus, a jeruzsálemi nép, a római katonák és a tanácsosok szintén megkapják, a reakciók révén születik meg az, ami elvezet minket önmagunk új útjára – avatott be a rendező.

Fotó: Mirkó István

Meskó Zsolt emlékeztetett arra is, hogy Magyarországon 1945-ig minden település eljátszotta saját passiótörténetét, és ezek mindig a kor emberének tekintetén keresztül látták a két évezreddel ezelőtti eseményeket. A passiójáték évszázadokon keresztül az európai kultúrtörténet egyik kulcseseménye volt, amely a ferences szerzetesek passiójátszási hagyományára épült. Ez teremtette meg például a Csíksomlyói passiót is.

A készülő előadásról kiderült az is, hogy az aréna küzdőterén 70 méter hosszú, kereszt alakú színpadot építenek fel. Ennek oldalán lépcsők helyezkednek el, s a nagyrészt Jeruzsálem népét alakító önkéntesek itt, valamint az 1,8 méter magas emelvényen foglalnak majd helyet. Három nagy kivetítő lesz, a történet végére hatalmas LED-fal-kereszt alakul ki a szereplők portréival.

A produkciót szervező Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője, Grundtner Marcell Károly elmondta, hogy a színjátszásra jelentkező önkéntesek a Passio2020.hu oldalon regisztrálhatnak február 27-ig, jegyeket pedig, 2020 forintért, január 15-től lehet vásárolni. Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy elsősorban a családokat szeretnék megszólítani, emellett az önkéntesség jelentőségét akarják kiemelten megjeleníteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.