A zalaegerszegi színházban sem állt le az élet

Ősszel pótolták az elmaradt előadásokat, most újakkal készülnek. A Legyetek jók, ha tudtok! februárban kerülhet a nézők elé.

Gőz József Miklós
2021. 01. 17. 11:04
null
Jelenet a Tóték című darabból Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója, Besenczi Árpád személyesen fordult a teátrum nézőihez e járványterhes időszakban honlapjukon, s informálta őket a jelenlegi helyzetről. A szeptemberre elkészült darabok közül – amíg játszani lehetett a nézők előtt – nagy sikert aratott a Sose halunk meg című musical, akárcsak a Kölcsönlakás, amelyből tíz bérletes házat tudtak játszani. A Félőlény viszont nem kerülhetett a közönség elé, mert az iskolákból a gyerekeket nem hozták el a színházba. Így szünetelt a Lázár Ervin-program is. Remélhetőleg tavasszal pótolni tudják ezeket az előadásokat, ahogyan szeptemberben is sikerrel tették ezt a Tótékkal és az Oscarral.

Jelenet a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Tóték című előadásából
Fotó: MTI/Varga György

Elkészültek Legyetek jók, ha tudtok! című darabbal is, amely februárban kerül a nézők elé. A zenés játék a XVI. századba viszi el a nézőt, benne Fülöp atya a gyermekek segítését teszi meg élete céljául. A darabban tizenöt zalai kisgyerek is szerepel, a legkisebb öt, a legnagyobb tizenkét éves.

Január elején az olvasópróbával elkezdődtek az Elnémult harangok című színmű próbafolyamatai is. A darab arról szól, hogy egy erdélyi faluban szinte megszűnik a református közösség, amikor is fiatal pap érkezik, aki tenni akar ez ellen. A konfliktust az okozza, hogy beleszeret az ortodox pópa lányába. A tervezett bemutató február 5-e, amely tolódhat, ha a szigorítások nem oldódnak. A darab rendezését Szilágyi Tibor egészségügyi okok miatt lemondta, így Farkas Ignác rendezi a darabot, és irányítja a próbákat. A sors úgy hozta, hogy a Jászai-díjas Farkas Ignác eredetileg szerepelt volna a darabban (helyette a direktor, Besenczi Árpád játssza az ortodox pópa szerepét). A beugró rendezőt váratlanul érte a felkérés, de – régi jó szokása szerint – korábban már elolvasta Rákosi Viktor regényét, amelyet Nemlaha György álmodott színpadra. A darab fiatal szerelmespárját Dura Veronika és D. Varga Ádám játssza. Rajtuk kívül Ecsedi Erzsébet, Kiss Ernő, Andics Tibor, Czegő Teréz, Wellmann György és Bálint Péter szerepel.

Egyik legizgalmasabb vállalkozásukba is a napokban kezdtek a színháznál. Moravetz Levente írta Nemeskürty István Requiem egy hadseregért című művéből a Volt egy seregünk című oratorikus művet. A színház a szerző csapatával közös pályázaton nyert forrást az előadásra. Ez eredetileg januárban történt volna meg, emlékezve a doni áttörés évfordulójára, de a járvány miatt ez is februárra marad.

A későbbi darabok esetében megpróbálják tartani a menetrendet, A kőszívű ember fiai márciusban, a Cigánykerék című musical pedig áprilisban kerülhet műsorra, de minden a járvány alakulásától függ.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.