Augusztus közepén kezdődnek a Veszprém–Balaton EKF programjai

Már az idei turisztikai szezonra is számos eseményt terveztek a felkészülés jegyében.

Forrás: MTI2020. 06. 22. 17:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Filmpiknikkel, könnyű- és klasszikus zenei programokkal, kortárs tánccal, valamint irodalmi rendezvényekkel készülnek augusztus közepétől a Veszprém–Balaton Európa kulturális fővárosa projekt szervezői – jelentette be a program kormánybiztosa hétfőn Veszprémben.

Navracsics Tibor elmondta: számos eseményt terveztek a felkészülés jegyében már az idei turisztikai szezonra is, de a koronavírus-járvány miatt csak augusztus közepétől lesz lehetőségük ezek lebonyolítására. Hozzátette: a programok közt lesznek újak, amelyeket már az EKF-program miatt hívnak életre, de olyan bevált, több éve sikeres rendezvényekhez is csatlakoznak támogatóként, amelyek hagyományukkal erősítik a programsorozatot.

Első rendezvényük az idén tízéves Rozé-, rizling- és jazznapok sorozata lesz augusztus 16–23. között Veszprémben. Bár a VeszprémFest idén elmarad, a fesztivál kísérőrendezvényeként létrehozott ingyenes programot – hagyományosan Balaton-környéki borászok és hazai jazz-zenészek részvételével –megtartják – emelte ki.

Ezt követi majd a Veszprémi utcazene-fesztivál augusztus 26–29. között, ahol a délutáni idősávban fiatal magyar zenekarok lépnek fel, este pedig Európa és a világ legkülönbözőbb pontjairól érkező utcazenészek állnak a belvárosi színpadokra. Szintén támogatóként jelenik meg az EKF-program a 6. Auer Lipót Nemzetközi Zenei Fesztiválon augusztus 13–16. között, amely a kormánybiztos szerint az elmúlt években Magyarország egyik legjelentősebb komolyzenei fesztiváljává nőtte ki magát.

Navracsics Tibor fontosnak nevezte, hogy ne csupán Veszprémre korlátozódjanak a rendezvények, hanem az egész balatoni régió részese és haszonélvezője lehessen az elnyert címnek. Augusztus 27–29. között az idei Kőfesztet már Kővágóörs mellett hat másik Káli-medencei faluban rendezik meg, az összművészeti fesztivál programjainak középpontjában elsősorban a folklór és a könnyűzene áll – hangsúlyozta.

Első saját szervezésű programjukat, a Veszprém–Balaton Filmpikniket – amelyet a kormánybiztos a közösségépítés egyik első jelentős lépésének nevezett – szeptember 3–5. között Veszprémben és Balatonfüreden tartják majd. Szeptember 6–10. között rendezik meg A tánc fesztiválját, mely az EKF-program támogatásával dimenziót válthat, több külföldi fellépővel bővülve regionális vagy akár összeurópai eseménnyé is nőhet – mondta.

Hozzátette: szintén csatlakozott a programok sorához a Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőversenyből kinőtt, a járvány miatt májusról szeptember 18–20. közöttre halasztott balatonfüredi fesztivál.

Navracsics Tibor azt is elmondta, hogy a magyar zenei és kreatív ipar egyik nagy seregszemléjét, a Music Hungary konferenciát november 9–10. között Veszprémben tartják. Október elsején, a zene világnapján – mivel Veszprém az UNESCO zenei városa címet is elnyerte – a város zenei együtteseinek hagyományos, már tizennégy éve megszervezett programjait is támogatják – emelte ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.