Az online térbe költözik a Müpa tehetségbörzéje, a Jazz Showcase

A Müpa egyik missziója a fiatal zenei tehetségek támogatása, amely a mostani pandémiás helyzetben talán még kiemeltebb szerepet kap. A Jazz Showcase évek óta a hazai jazz-zenekarok egyik legfontosabb fellépési lehetősége, ahol megmutathatják magukat a szélesebb közönség és a szakma képviselői előtt. Ez idén sem változik, és bár a vírushelyzet miatt a megszokott formátumtól eltérően, de már 14. alkalommal költözik a Müpa – ezúttal virtuális – tereibe a jazz.

Magyar Nemzet
2021. 01. 19. 13:40
null
Bolyki Tamás Forrás: Müpa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 24-én a dzsessz kapja a főszerepet a Müpa Home közvetítéssorozat műsorán, hiszen kora délutántól egymást váltják majd a műfaj ifjú tehetségei, az estét pedig a 2008-as Showcase-en bemutatkozott Subicz Gábor vezette Subtones zenekar élő koncertje koronázza majd meg. Az egykor instrumentális csapat ezúttal már Jónás Vera és Kiss Flóra szenzációs vokáljával és Szarvas Dávid ütőhangszeres-beatboxerrel kiegészülve egészen friss, 21. századi jazz-funkot varázsol majd a képernyőkre.

Subtones
Fotó: Müpa

A délután hagyományosan a feltörekvő, ifjú zenekaroké, akik a 45 perces koncertekkel nemcsak arra kapnak lehetőséget, hogy bemutatkozzanak a hazai jazzszerető közönség előtt, de egyúttal az európai ismertség felé is megnyílik számukra egy ajtó. A tehetségbörze koncertjeit ugyanis számos hazai és nemzetközi szakember, zenei újságíró és a régió legjelentősebb jazzfesztiváljainak és klubjainak vezetői is figyelemmel kísérik. A hat zenekar fellépését a Müpa kamerái korábban rögzítették a Fesztivál Színházban, a nézők pedig felvételről, a már megszokott csatornákon követhetik majd a Müpa Home közvetítését. A koncertek alatt a Müpa oldalán le is adhatják szavazatukat a kedvencükre, aki így értékes különdíjakhoz juthat.

A napot a hardbop és a modális jazz elemeit népzenei motívumokkal ötvöző Baló Sámuel Trió koncertje indítja. Baló és a dobos Richter Ambrus barátsága a 2016-os Showcase-en is bemutatkozott Ég alatti 5 zenekarban mélyült el, hozzájuk csatlakozott később a nagybőgős Miskolczi Márk és alakult meg 2020 tavaszán az együttes.

Baló Sámuel Trió
Fotó: Müpa

Az orosházi születésű Bakos Bettika a jazz mellett szabadzenével, színházi zenével és mantraénekkel is foglalkozik. Szerteágazó érdeklődése az általa alapított kvintettben is visszaköszön: a főként saját szerzeményekből álló műsorukban a világzene és a kortárs verszene mellett az improvizációnak is jut hely.

Bakos Bettika
Fotó: Müpa

Horváth Albert neve nem cseng ismeretlenül a jazzéletben, hiszen tavaly a fiatal tehetség lett a Magyar Jazz Szövetség Az év fiatal jazz-zenésze díjának abszolút győztese. 2020-ban alakult kvartettjével az R’n’B és a funk dallamaival pezsdítik fel a megszokott jazztónusokat.

Horváth Albert Quartet
Fotó: Müpa

A mindössze tizennyolc esztendős Fehér Fábió élete a zene, és az, hogy mosolyt csaljon a közönség arcára. Triójával főként instrumentális fusion jazzt játszanak, és bátran alakítják a jól ismert jazzsztenderdeket saját ízlésük szerint, a legkülönfélébb zenei stílusokhoz nyúlva inspirációért.

Fehér Fábió Trió
Fotó: Müpa

A Bolyki Tamás Quartet tagjai egy klasszikus intézmény, a Bartók Béla Szakgimnázium, azaz a konzervatórium falain belül találkoztak. A zenekar 2019-ben első helyen végzett a Magyar Jazz Szövetség által rendezett Jazz Combo versenyen, Bolyki Tamás dala, az Expose pedig a legjobb kompozíciónak járó díjat kapta. Az együttes jazzes alapú saját szerzeményeit igyekszik minél több irányzat bevonásával színesíteni, így létrehozva egy egyedi, rendkívül változatos hangzásvilágot.

Bolyki Tamás
Fotó: Müpa

Varga Dávid számára nem ismeretlenek a Müpa terei, hiszen olyan zenészekkel volt szerencséje fellépni itt, mint Rick Margitza és John Patitucci. Zenekarával példaképei, Frank Sinatra, Tony Bennett és Michael Bublé dalaiból válogatva a klasszikus swing atmoszféráját idézik majd meg.

Varga Dávid
Fotó: Müpa

Az együttesek koncertjéről készült felvételeket a Borbély Mihály vezette, négy hazai és négy külföldi szaktekintélyből álló zsűri – Harcsa Veronika jazzénekes, Binder Károly zongoraművész, zeneszerző, Bágyi Balázs jazzdobos, a Magyar Jazz Szövetség elnöke, László Attila gitárművész, zeneszerző, Steve Rubie zeneművész, a londoni Club 606 tulajdonosa, Martyna Markowska, a Katowice JazzArt Festival művészeti igazgatója, Nadin Deventer, a Jazzfest Berlin művészeti igazgatója és Igor Vida, a Jazz Klub DS elnöke – értékeli, és választja majd ki a kedvencét. A nyertes a következő évadban kiemelt fellépési lehetőséget kap a Müpában – remélhetőleg már ott helyet foglaló közönség előtt. A nap és a show házigazdája idén is Novák Péter lesz.

A Jazz Showcase programjáról további információ: http://bit.ly/JazzShowcase_2021

Hangolódjon a Jazz Showcase koncertjeire tematikus Spotify-listánkkal: http://spoti.fi/2M1ND8j

 

Baló Sámuel Trió

  • január 24., 14:00 – Müpa Home
  • Baló Sámuel – zongora; Miskolczi Márk – nagybőgő; Richter Ambrus – dob

    További információk: http://bit.ly/Balo_Samuel_Trio

     

    Bettika Quintet

  • január 24., 15:00 – Müpa Home
  • Bakos Bettika – ének; Kosztolánszki Dominik – tenorszaxofon; Dévényi Zoltán – gitár; Mayer József – nagybőgő; Richter Ambrus – dob

    További információk: http://bit.ly/Bettika_Quintet

     

    Horváth Albert Quartet

  • január 24., 16:00 – Müpa Home
  • Horváth Albert – zongora; Mackó Miklós – gitár; Pál Gábor – basszusgitár; Centgraf Benjámin – dob

    További információk: http://bit.ly/Horvath_Albert_Quartet

     

    Fehér Fábió Trió

  • január 24., 17:00 – Müpa Home
  • Fehér Fábió – gitár; Berki Tamás – basszusgitár; Fazekas Tamás – dob

    További információk: http://bit.ly/Feher_Fabio_Trio

     

    Bolyki Tamás Quartet

  • január 24., 18:00 – Müpa Home
  • Bolyki Tamás – gitár; Bejan Norbert – zongora; Siklai István – basszusgitár; Fábry Adonisz – dob

    További információk: http://bit.ly/Bolyki_Tamas_Quartet

     

    Varga Dávid Quintet

  • január 24., 19:00 – Müpa Home
  • Varga Dávid – ének; Oláh Kálmán Jr. – szaxofon; Farkas Zsolt – zongora; Szajkó Adrián – nagybőgő; Márkosi András – dob

    További információk: http://bit.ly/Varga_David_Quintet

     

    Subtones: Friss jazz-funk

  • január 24., 20:00 – Müpa Home Live
  • Subtones: Subicz Gábor – trombita; Jónás Vera, Kiss Flóra – ének; Benkő Dávid – billentyűs hangszerek; Csókás Zsolt – gitár; Fonay Tibor – basszusgitár; Csízi László – dob; Szarvas Dávid – ütőhangszerek, beatbox

    Vendég: Lukács Miklós – cimbalom

    További információk: http://bit.ly/Subtones

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.