Az orosz zene nagyon közel áll a magyar lélekhez

Szabó Marcell Junior Prima Díjas zongoraművész 2018-ban szervezte meg először az orosz zenei fesztivált, amely Rahmanyinov művészetét mutatta be. Október 7. és 12. között Budapesten és Debrecenben a fesztivál ismét lehetőséget kínál, hogy a közönség találkozhasson az orosz szerzők sokoldalú zenei világával. Minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.

Izsó Zita
2019. 09. 14. 15:36
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tizenhat évesen került a kezembe először egy Rahmanyinov-album, miközben egy zongoraversenyre állítottam össze a programomat. A felvételen Jevgenyij Kiszin zongorázott tizenöt éves korában, és engem teljesen lenyűgözött. Arra gondoltam, hogy ha ő meg tudta ezt csinálni ennyi idősen, akkor én is megpróbálkozhatok egy Rahmanyinovval. Persze akkor még nem tudtam, milyen nehéz dolgom lesz, és az akkori tanáromat, Eckhardt Gábort is meglepte az elhatározásom, viszont ennek ellenére teljes mértékben támogatott – idézi fel Szabó Marcell Junior Prima Díjas zongoraművész az orosz zenével való találkozását.

Akkor egy évig gyakorolta azt az egyetlen etűdöt, és végül sikerült kivívnia a tanára elismerését. Mint mondja, ez a Rahmanyinov-őrület később sem múlt el, és tíz évvel ezelőtt egy háromnapos koncertsorozaton Rahmanyinov unokájával is találkozott.

– Nem tudtuk előre, hogy ott lesz, de valami csoda folytán volt nálam egy CD az egyik Rahmanyinov-estemről, amit oda tudtam adni neki. Teljesen le volt nyűgözve attól, hogy a nagyapjának itt ilyen fiatal rajongói is vannak, és biztatott, hogy folytassam – emlékezik a fontos találkozásra.

Szabó Marcell úgy véli, az orosz zene kiapadhatatlan, és tele van mesterművekkel, ezért is fogalmazódott meg benne az ötlet, hogy jó lenne ezt egy nagyobb fesztiválon is megmutatni a magyar közönségnek. Szerinte az orosz zene nagyon közel áll a magyar lélekhez. – Egyfajta mélyről jövő melankólia dominál benne, és a vidámság sem olyan naiv vagy kicsattanó, mint mondjuk egy francia zeneműben. Szerintem ez alapvetően jellemző a magyar lélekre is, nálunk is más töltete van a boldogságnak, így az orosz szerzők műveihez nagyon erősen tudunk kapcsolódni – véli.

Mint mondja, nagyon jó lenne, ha az emberek megismernék, milyen gazdag az orosz zene, ezért a fesztivál egyik célja az, hogy bemutassák, Csajkovszkij b-moll és Rahmanyinov c-moll zongoraversenyén kívül is számtalan olyan remekmű van, amit érdemes hallgatni.

Fotó: Havran Zoltán

A zongoraművész a saját koncertjei programjainak összeállításakor is arra törekszik, hogy olyan műveket is válasszon, amelyek viszonylag ritkán csendülnek fel itthon. Ez a törekvés tetten érhető a fesztivál programjában is: a rendezvénysorozat hat szerző (Muszorgszkij, Rimszkij-Korszakov, Csajkovszkij, Szkrjabin, Prokofjev, Glinka) köré szerveződik, mindennap más alkotó kerül a középpontba, de abban ragaszkodott a tavalyi koncepcióhoz, hogy most is változatos műfajokat mutassanak be. Idén is lesz többek között zenekari est, dalest, kamara- és szólóest is, a kísérőprogramok között pedig kifejezetten gyerekeknek szól Prokofjev Péter és a farkas című műsora Lukácsházi Győzővel.

Két filmet is vetítenek majd az Orosz Kulturális Központban: az egyik Muszorgszkij Borisz Godunov című operájának, a másik Prokofjev Rómeó és Júlia című balettművének felvétele lesz. Ez utóbbi azért is kötődik szorosan a programhoz, mert a nyitókoncerten a Rómeó és Júlia zenekari szvitjéből hangzanak majd el részletek a Zeneakadémián, így az érdeklődők a teljes művet is megtekinthetik.

– Nagyon szeretem, amikor az emberek az előadás végén odajönnek hozzám beszélgetni, érdeklődni. Borzasztóan inspirálnak a visszajelzések, és hogy látom, van igény arra, amit csinálok – mondja kérdésünkre a tavalyi fesztivál tapasztalatairól szólva a fiatal művész.

A szervezés legjobb részének a műsor összeállítását tartja, mert mint mondja, ennek köszönhetően sok, addig nem ismert zenével gazdagodik, a szervezőtársakkal való együttműködés által pedig emberileg is fejlődik. Már most elkezdte a jövő évi fesztivál programjának összeállítását, de a közeljövőbeli tervei között természetesen nemcsak a szervezés dominál, hanem főként a művészi tevékenység hangsúlyos: például többször is fellép Pusker Júlia hegedűművésszel és Pálfalvi Tamás trombitaművésszel, egy CD-felvétel is tervben van, egy nagyobb projekt előkészítése mellett Prokofjev III. zongoraversenyét játssza majd a Szegedi Szimfonikusokkal, és a Budapesti Tavaszi Fesztiválon is fellép.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.