Azé az út, aki jár rajta: útifilm készült Szászföldről

„Gyulafehérvár, Nagyszeben, Segesvár, ki ne ismerné történelmünk híres településeit. A Két keréken Szászföldön című film segítségével most láthatjuk, átélhetjük ezt a vidéket. Hosszú előkészületek és közel egy évnyi munka után megtekinthető a professzionális eszközökkel készült  film, amely az egykori erdélyi Szászföld szívét mutatja be egy kerékpáros utazó szemével. Az erdélyi szász kulturális hagyatéknak állít emléket, elsősorban a Medgyes, Segesvár és Nagyszeben által kijelölt vidék kincseit ismerhetjük meg. Bár forgattunk az impozáns egykori szász városokban is, ez a filmünk a falvakról szól” – írták az alkotók.

2020. 12. 05. 9:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A film a hiánypótlás szándékával is készült, hiszen Erdélynek ez a varázslatos szeglete itthon kevésbé ismert, pedig olyan magyar szigetfalvak is találhatók itt, mint Nagymoha vagy az asszimilációtól legjobban veszélyeztetett Dombos és Kóbor.

Pattanjunk mi is nyeregbe gondolatban és járjuk be, éljük át a film segítségével az egykori Szászföld szívét két keréken!

Magyarságszigetek Szászföldön

Ferkó Zoltánék olyan helységeket mutatnak be, amelyek a teljes pusztulás szélére sodródtak, mint Gerdály, Felmér vagy Kóbor és ellenpontként olyanokat is, amelyeket sikerült megőrizni és új élettel, tartalommal, koncepcióval megtölteni, mint például Szászfehéregyháza, Riomfalva, Mese és Holcmány.

A film ötletgazdája és rendezője, Ferkó Zoltán régóta szerelmese Erdélynek. Pár évvel ezelőtt egy ösztöndíjnak köszönhetően kilenc hónapot töltött a Brassó megyei Kóboron, a Szászföld egy fogyatkozóban lévő kis magyar szigetfalujában.

Ottléte alatt részesévé vált a helybeliek mindennapjainak, megismerte a környék mesébe illő természeti szépségeit, különleges építészeti hagyományait és úgy érezte, mindezt szívesen megmutatná másoknak is. A kamerát és a drón távirányítóját Mészáros Tamás Márton kezelte. Narrátorként pedig Pócsi Dávid kölcsönözte hangját a produkciónak. A csapatnak ez már a második közös munkája, az első a több nemzetközi filmfesztiválon is bemutatott Kóbor című film volt.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=5TY_YW3bmnI[/embed]

De hol vannak a szászok?

A Kárpát-medence kultúrtörtének egyik legkülönlegesebb fejezete, az erdélyi szászság története nyolc évszázaddal ezelőtt kezdődött. Királyi meghívásra ez a népcsoport a jobb élet reményében elhagyta szülőföldjét, hogy egy távoli, természeti kincsekben gazdag, ám gyéren lakott és idegen támadásoknak kitett vidékre költözzön, ahol nem beszélték a nyelvét. A királlyal kötött egyezség: felépíteni és megvédeni a térséget, cserébe kapnak előjogokat, kiváltságokat, önrendelkezést. A középkori Európában pontosan ez történt.

Az erdélyi szászok egyedülálló kulturális örökséget hoztak létre és óvtak meg nyolc évszázadon keresztül. Ceaușescu diktatúrájában az életterük végzetesen beszűkült, az évszázadokon át élvezett privilégiumaikat végképp eltörölték. Tömeges kivándorlás kezdődött, majd a XX. század elején még nyolcszázezres erdélyi németség létszáma mára tízezer fő körülire apadt.

A nyolc évszázad alatt felépített és megvédett egyedülálló szellemi és anyagi örökségük néhány évtized leforgása alatt ebek harmincadjára jutott.

Alkotásunkkal a szórakoztató ismeretterjesztésen kívül azt a nem titkolt társadalmi hatást kívánjuk kiváltani, hogy minél többen látogassanak el Erdély e kissé elfeledett, ám határtalan lehetőségeket rejtő és elbűvölő tájára, akár a turizmus, akár a letelepedés szándékával – írják ajánlójukban a film alkotói.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.