Bejelentették a jelölteket

Todd Phillips Joker című filmje kapta a legtöbb, 11 Oscar-jelölést, Martin Scorsese Az ír című maffiaeposza, Sam Mendes 1917 című első világháborús alkotása és Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmje pedig tíz-tíz kategóriában esélyes a díjra. Az amerikai filmakadémia hétfőn jelentette be 24 kategóriá­ban Oscar-jelöléseit Los Angelesben. Az Akik maradtak című magyar film nem jutott a legjobbak közé, de már az is büszkeségre ad okot, hogy beválasztották a legjobb tíz mű közé.

2020. 01. 14. 10:21
null
Todd Phillips Joker című psichológiai thrillere is szerepel a programban Forrás: Intercom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) új múzeumából élőben közvetítették hétfőn a bejelentést – a jelöltek névsorát Issa Rae színésznő és forgatókönyvíró, valamint John Yohan Cho dél-koreai származású amerikai színész és zenész adta át. Issa Rae neve A gyűlölet, amit adtál című 2018-as filmből lehet ismerős a hazai közönségnek, John Yohan Chót pedig Az átok háza című amerikai horrorfilmben lehetett látni az év elején. Sokakat megdöbbentett, hogy a legtöbb jelölést – egészen pontosan tizenegyet – Todd Phillips Joker című filmje kapta, amely a mozikban igencsak két táborra osztotta a közönséget. Sokan rajongtak érte, de sokan érezték úgy, hogy sematikus panelekből összeállított, igencsak felszínes film a Joker.

A 92. Oscar-díj-átadó gálán, amelyet február 9-én rendeznek meg a Los Angeles-i Dolby Színházban, idén nagyon erős lesz a mezőny. Ez már a jelölésnél látszik, ugyanis három vitathatatlanul nagy horderejű és igényes alkotás kapott még 10-10 kategóriában jelölést: Martin Scorsese Az ír című maffiaeposza, Sam Mendes 1917 című első világháborús alkotása, valamint Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmje. Ez utóbbi érdekessége, hogy hosszú évek óta ez az első alkotás, amely komolyan, sok helyütt már-már kegyetlen szókimondással kritizálta a 60-as évek hippimozgalmát, amelyet manapság általában csak pozitív szövegkörnyezetben illendő emlegetni.

De nemcsak ez a három alkotás teszi izgalmassá a díjátadást, mert a legjobb film mezőnyében kilenc produkció versenyez: Az aszfalt királyai, Az ír, a Jojo nyuszi, a Joker, a Kisasszonyok, a Házassági történet, az 1917, a Volt egyszer egy Hollywood és a dél-koreai Élősködők című film. A legjobb nemzetközi film kategória jelöltjei közé került a lengyel Corpus Christi, az észak-macedón Mézkirálynő, a francia A nyomorultak, a spanyol Fájdalom és dicsőség és a dél-koreai Élősködők. Érdekes, hogy ez utóbbi a legjobb film és a legjobb nemzetközi film mezőnyben is Oscar-díjat kaphat, bár a legjobb film díját általában amerikai alkotásoknak szokták odaítélni.

A Joker tizenegy kategóriában is esélyes
Fotó: Intercom

A legjobb színésznő kategóriában Cynthia Erivo (Harriet), Scarlett Johansson (Házassági történet), Saoirse Ronan (Kisasszonyok), Charlize Theron (Botrány) és a Judy Garlandot alakító Renée Zellweger (Judy) lett Oscar-jelölt. A színészek közül Antonio Banderas (Fájdalom és dicsőség), Leonardo DiCaprio (Volt egyszer egy Hollywood), Adam Driver (Házassági történet), Jonathan Pryce (A két pápa) vagy Joaquin Phoenix, a Joker sztárja kaphatja meg az Oscart.

„Büszkék vagyunk arra, hogy az Akik maradtak című film eljutott az Oscar-díj előszobájáig. Figyelemre méltó elismerés, hogy az alkotást az amerikai filmakadémia 93 filmből választotta be a szűkített listán szereplő, legjobbnak vélt tíz mű közé” – hangsúlyozta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos tegnap az MTI-nek. Hozzátette: „Ahogy a nemrégiben az Örök tél című másik magyar televíziós alkotás által elnyert Nemzetközi Emmy-díj, úgy az Akik maradtak című film bekerülése a legjobb tíz közé is nyomatékosítja a hazai televíziós filmgyártás jelentőségét.”

A kritikusok már választottak

Az amerikai kritikusok vasárnap esti díjátadó gáláján, a Critics’ Choice Awardson Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmje kapta a legjobb film díját Los Angelesben. A legjobb színész elismerést Joaquin Phoenixnek ítélték a Joker főszerepéért, Renée Zellweger pedig az idei év legjobb színésznőjének járó trófeát vihette haza a Judy című filmben nyújtott alakításáért.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.