Börtönlakók szerzeményeiből készített válogatást a zongoraművész

Kilenc fegyintézmény fogvatartottjainak saját szerzeményei hallhatók azon a zenei és prózai válogatáson, amely decemberben jelenik meg a Szent Adorján-emlékév lezárásaként. A zenei börtönmisszió mentora Várnagy Andrea zongoraművész, lelki támogatója Böjte Csaba ferences rendi szerzetes.

Forrás: MTI2019. 11. 24. 21:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szent Adorján tiszteletére meghirdetett emlékév zárásaként december 20-án a budapesti József Attila Színházban Böjte Csaba gyermekei, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Kölyökszínháza Páll Éva vezetésével mutatja be A muzsika hangja című film átdolgozott musicalváltozatát – tájékoztatták a szervezők közleményben az MTI-t.

A Balassagyarmati Fegyház fogvatartottjai pedig színpadra lépnek az általuk szerzett Szent Adorján című zenés darabbal.

Ezzel egy időben jelenik meg az a különleges zenei válogatás, melyen kilenc magyarországi büntetés-végrehajtási intézmény fogvatartottjai működnek közre saját dalokkal és prózai szerzeményekkel.

A megjelenő lemez egyelőre nem kerül kereskedelmi forgalomba, az elítéltek családtagjai fogják megkapni, azzal a céllal, hogy ezzel is erősebbé váljon a köztük lévő kötelék, mely a sikeres visszailleszkedés egyik alapfeltétele. A zenei repertoár nem kizárólag a karácsonyra összpontosít, ezek a dalok különböző hangszereléssel előadott önvallomások, víziók. Mindegyik szerzemény más-más stílusban íródott: van köztük népdal, cigányzene, rock és rap is.

A lemez borítójának grafikáját a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) felhívására szintén a fogvatartottak pályaművei közül választották ki. A program megálmodója és mentora Várnagy Andrea zongoraművész.

Az ötlet alapját a Szent Adorján életéről szóló musical szolgáltatta, melyet a balassagyarmati börtön elítéltjei adtak elő családtagjaiknak májusban. Ezzel a rabok gyerekei és az erdélyi ferences gyermekotthonok lakói számára szervezett közös táborozásra is gyűjtöttek.

A hanglemezről Várnagy Andrea elmondta: „Ennek a missziónak az egyik legfontosabb küldetése pont az, hogy valamit adhassanak a fogvatartottak a családtagjaiknak, hogy kifejezhessék elköteleződésüket és köszönetüket szeretteiknek, akik kitartanak mellettük. A művészet eszközrendszere sokrétű, viszont a célja egy: hatással lenni a befogadóra”.

A különleges zenei albumon Böjte Csaba köszönti a hallgatókat, hangsúlyozva a család megtartó erejét, a hit és a vallás fontosságát, amely a rácsok mögött élőknek egyfajta iránytű és kapaszkodó a mindennapokhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.