Budapesti modern épületeket gondol újra a magyar pavilon kiállítása a Velencei biennálén

Tizenkét ikonikus budapesti modern épületet gondol újra Othernity – Modern örökségünk újrakondicionálása címmel a május 22-én megnyíló 17. Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjának kiállítása.

MTI
2021. 05. 04. 13:40
null
A magyar pavilonban látható kiállítás idén a béke és a jövőbe vetett hit témáján alapul Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járványhelyzet miatt kényszerűen az idei évre halasztott 17. Velencei Építészeti Biennále a How Will We Live Together? (Hogyan fogunk együtt élni?) mottóval egy fenntartható világ stratégiáit kutatja. Erre a kérdésfeltevésre is reflektál az idei magyar kiállítás, amely arra keresi a választ, milyen lehetőségeket tartogat a modern építészet sokat vitatott, több szempontból elavult öröksége – mondta el a kiállítás mai budapesti sajtótájékoztatóján Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója, a Velencei Biennále magyar pavilonjának nemzeti biztosa.

Fabényi Júlia
Fotó: Kurucz Árpád

Mint hozzátette, a biennále magyar kiállítását a hagyományokhoz híven pályázat útján választották ki. Az Othernity a magyar pavilon történetének első, széles körű nemzetközi együttműködésen alapuló kiállítási projektje: Kovács Dániel kurátor és csapata tizenkét közép- és kelet-európai építészirodát kért fel arra, hogy gondoljanak újra egy-egy ikonikus budapesti modern épületet – közölte.

Kovács Dániel emlékeztetett arra, hogy a projekthez kiválasztott épületek értékeik ellenére mára veszélyeztetettek. Többségükkel szemben a magyar társadalomban kifejezett ellenszenv él, az Országos Villamos Teherelosztó Központot és az Újpesti Ady Endre Művelődési Házat azóta le is bontották.

Mint felidézte, a biennále kényszerű eltolása a magyar kiállítás munkafolyamatára is hatással volt. Úgy érezték azonban, hogy a koncepció a világjárvány idején is érvényes; ezt alátámasztja az idei Pritzker-díj is, amelynek nyertesei, Anne Lacaton és Jean-Philippe Vassal építészek hasonló elveket követve, már meglévő épületek újragondolásával lettek világhírűek – fűzte hozzá.

A kiállítás két teremből fog állni: a Labor a tizenkét épület történeti állapotát dokumentálja, a Showroom pedig erre tükörszerűen reflektálva a tizenkét kortárs építészeti reflexiót mutatja be.

Kovács Dániel a projektet bemutatva kiemelte a krakkói BUDCUD építésziroda terveit, amelyek a Domus áruházat egy új típusú élményfürdővé alakítanák át. Az észt b210 csapata a Thököly úti OKISZ székház újragondolása során egy kinetikus installációt is létrehozott, hogy felhívja a figyelmet az épület dinamizmusára, az észt–brit LLRRLLRR iroda pedig népligeti Planetárium áttervezésével pedig képes volt a XX. századi közép-európai modernizmust tájépítészeti kontextusba helyezni – jegyezte meg.

Boros Géza, a Ludwig Múzeum Velencei Biennále Irodájának vezetője elmondta: a magyar pavilon megnyitóját idén az online térben tartják meg, az Othernity kiállítást pedig a Velencei Biennále november 21-i zárását követően, decembertől Budapesten, a Ludwig Múzeumban is bemutatják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.