Csukás István kiváló költő is volt

Süsü, a Nagy Ho-ho-horgász, a téli tücsök, Mirr-Murr, Pom-pom és Gombóc Artúr – ki ne ismerné Csukás István klasszikus mesefiguráit. Az érzékeny, szeretni való karakterek szórakoztatnak, tanítanak, boldoggá tesznek minket, olvasókat. Velük sírunk és nevetünk. Szülőatyjuk, Csukás István arca, jóságos tekintete, a kedélyes, bajusza alatt örökké mosolygó férfi itt van előttünk. A Kossuth rádió Felfedező című műsora emlékadással tisztelgett Csukás István halhatatlan életműve előtt. Az irodalmi összeállításból az is kiderült, hogy a nagy meseíró a legendás karakterek megteremtése mellett rengeteg verset is írt – ám ezek alig jutottak el a plénum elé. Az író élete végéig fájlalta, hogy csak meseíróként ismerték.

Magyar Nemzet
2021. 06. 10. 15:00
A jó mese megtanít a vígasztalás művészetére, ezért hatalma van
A jó mese megtanít a vígasztalás művészetére, ezért hatalma van Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az írás is csak egy mesterség, amit meg lehet tanulni, nem kell túlmisztifikálni. Ihlete mindenkinek van, le kell ülni és írni kell. Ennyi a titok – vallotta az írásról Csukás István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas író és költő. Regényein, meséin – és az ezekből készült különböző adaptációkon – nemzedékek sora nőtt fel. A közkedvelt ifjúsági szerző tavaly, életének 84. évében hunyt el, de ahogyan a közönség, úgy az irodalmi élet sem feledkezett meg róla. Az Irodalmi Magazin a közelmúltban Csukás István emlékének szentelt egy lapszámot, melyben a sokszínű alkotó munkásságát méltatják és elemzik a téma kutatói.

– Csukás neve szinte mindig gyerekkönyvíróként merült fel, miközben kiváló költő is volt, remek verseket írt. Életszeretet, derű, jóindulat és természetesség áradt a költeményeiből

– mesélte a nyelvről, irodalomról, zenéről szóló műsorban Pécsi Györgyi irodalomtörténész, aki személyesen ismerte Csukás Istvánt és jól tudta, hogy bár nem sokat beszél róla, egész életében fájlalta, hogy a közönség túlnyomó része nem ismerte líráját. A mesékkel párhuzamosan folyamatosan írt verseket is. Noha büszkeséggel töltötte a gyerekek figyelme és nagyobb örömet lelt a társaságukban, mint a felnőttekében, bízott abban, hogy kis olvasói később rátalálnak majd a versesköteteire is.

– Megszoktuk, hogy a magyar líra tragikus hangszerelésű. Nagyon kevés költőnk van, aki derűs verseket írt, és még kevesebb, aki annyira tudta szeretni az életet és élvezni az örömeit és szépségeit, mint Csukás. Azt írja, a legszebb dolog a világon: élni – ennél szebbet pedig nem lehet kitalálni – tette hozzá a műsorban az irodalmár.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.