Dedikált József Attila, Radnóti, Jókai online könyvárverésen

Június 6-ig meghosszabbította az Antikvárium.hu a 13. alkalommal megrendezett tematikus aukcióját. Az idei licitáláson 223 tétel szerepel több mint kilencven témakörbe sorolva, minden tételnél egy forintról indul a licitálás, végül az kapja meg a vágyott példányt, aki a licit zárónapjának esti zárásáig a legtöbbet ajánlja.

Magyar Nemzet
2021. 06. 02. 14:30
null
Jókai Mór: Erdély aranykora Forrás: antikvarium.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Antikvárium.hu június 6-ig meghosszabbított online aukciójáról kiadott beszámolóból kiderül, hogy a könyvrajongók érdeklődését nem mindig az kelti fel, ami a tételek között tallózókét. A legmagasabb licitet eddig József Attila Külvárosi éj című verseskötetének egyedi autográf bejegyzéssel ellátott példánya tartja 450 ezer forintos áron. A verseskötet 1932 októberében jelent meg, s azt a kommunista érzületű fórumok elítélték, mert benne nem az a nézőpont került előtérbe, amely tetszett volna nekik. A 17 verset tartalmazó epikai művet a József Attila dedikációja teszi különlegessé. Korábban szenzációként robbant és rengeteg újságcikk foglalkozott a Szegeden megtalált Edit című, eddig ismeretlen József Attila-vers kéziratával, ami februárban került volna online árverésre. Mivel később néhány szakértő kétségbe vonta a kézirat eredetiségét, illetve versszerűségét, a kialakult tudományos véleménykülönbség miatt az Antikvárium.hu a kéziratot az árverésről visszavonta. A kézirat csak a minden kétséget kizáró vizsgálatok után kerülhet majd újra licitálásra – a szakértői vizsgálatokról minden esetben a tulajdonos dönt.

Jókai Mór: Erdély aranykora
Fotó: Antikvárium.hu

Az aukció második helyén Radnóti Miklós: Orpheus nyomában című műfordítás-gyűjteménye szerepel 333 333 forinttal, ami egykor Fodor József költő tulajdonában volt, akivel a szerző szoros szakmai barátságot ápolt. „Egyike a szép verseskönyveknek, melyek olvasásánál az ember sokszor elfelejti, hogy nem magyarul írták”. A kötet eredeti kiadói védőborítójában, Radnóti Miklós dedikációjával kerül kalapács alá.

A Radnóti-kötet a dedikálással
Fotó: Antikvárium.hu

Kétszázezer forintnál tart a bibliofil kötetek között Gárdonyi Géza Szunyoghy Miatyánkja című regényének dedikált példánya. Gárdonyi dedikált kötetei csak nagyon ritkán bukkannak fel – tíznél kevesebbről lehet tudni –, így nem véletlen, hogy Gárdonyi kései regényét ilyen magasra értékelik a gyűjtők. A kötet száz éve nagy valószínűséggel az író tulajdona volt, amit élete utolsó éveiben jó barátjának, Dobai Jánosnak dedikált.

Az Antikvárium.hu aukcióinak mindig kiemelt tétele, ha egy Jókai Mór által aláírt műre lehet licitálni. A mostani dedikált könyvek aukcióján ezúttal az Erdély aranykora című regény szerezhető meg Jókai Mór kézjegyével. Most éppen százezer forinton áll.

Eddig 87 ezer forintot hajlandó valaki fizetni Johann Wolfgang Goethe A naplójáért, ami bibliofil kiadásban, számozott példányokkal jelent meg, és a fordító, Babits Mihály, illetve a grafikus, Prihoda István látott el kézjegyével. A mindössze száz példányban megjelent mű Gottermayer Nándor könyvkötészetében készült, kézzel színezett egész pergamenkötésben.

A kiragadott példákon túl az online licitáláson 223 tétel szerepel több mint kilencven témakörbe sorolva, minden tételnél egy forintról indul a licitálás, végül az kapja meg a vágyott példányt, aki a licit zárásáig a legtöbbet ajánlja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.