Díjat kapott a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ

A Szolnokon működő Aba-Novák Agóra Kulturális Központ többek között online tevékenységéért Közművelődési Minőség Díjat kapott.

Gőz József Miklós
2021. 01. 25. 17:50
null
Díjazottak és díjazó a Közművelődési Minőség Díj átadóján Fotó: Aba-Novák Agóra Kulturális Központ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Online térbe vagyunk száműzve, de ezen sokféleképpen segítenek a kultúrát közvetítő szervek. A Szolnokon működő Aba-Novák Agóra Kulturális Központ többek között ilyen jellegű tevékenységéért kapta meg a magyar kultúra napján a Közművelődési Minőség Díjat.

E kitüntetést az a közművelődési intézmény kaphatja meg, amelyik már korábban elnyerte a minősített Közművelődési Intézmény címet. Nos, az Agóra 2016-ban és 2019-ben kapta meg az utóbbi titulust, így méltán pályázhattak a legnagyobbra is. Ez a szakmai megméretés kidolgozott kritérium- és követelményrendszer alapján vizsgálja az intézmény teljes működését, a vezetés, stratégiai tervezés, emberi erőforrások, partnerkapcsolatok és erőforrások tekintetében. Értékeli a folyamatokat, a szolgáltatást igénybe vevőkkel és szolgáltatókkal, a társadalmi hatásokkal kapcsolatos eredményeket és a közművelődési intézmény, mint szervezet kulcsfontosságú eredményeit. A kitüntetést a fenntartó Szolnok Megyei Jogú város önkormányzata képviseletében Fejér Andor alpolgármester és Molnár Lajos Milán ügyvezető igazgató vette át Fekete Péter kultúráért felelős államtitkártól.

Díjazottak és díjazó (Fekete Péter államtitkár középen) a Közművelődési Minőség Díj átadóján

Fotó: Aba-Novák Agóra Kulturális Központ

Néhány mozzanat a kitüntetett Agóra közelmúlti munkájából. Igazi koncertek híján kitalálták a kanapékoncerteket. A recept egyszerű: minden második szombaton végy egy kényelmes kanapét, ültess rá egy műsorvezetőt, mellé pedig egy-egy zenekart és vezetőjét és énekesét. Beszélgess el vele, s közben jöhet a produkció. Meg lehet ismerkedni Szolnok zenekaraival, számaikkal, kedvenc dalaikkal. Tavaly decemberben az Idea zenekar kezdett, majd a Smart folytatta. Januárban már láthatták az érdeklődők a Dreamcathchers-t, majd 30-án következik a Panka.

Hasonló sorozat a Verspercek. Ehhez azt kell tudni, hogy évek óta országos versmondó versenyt szervez az Agóra a szolnoki városi televízióval, Megavers címmel. Ez olyan népszerű, hogy előfordult: egyik versenyző online Kanadából jelentkezett be a részvételre produkciójával. A felvételek legjobbjait most egy sorozat keretében nézhetik meg a nézők az Agóra Facebook és YouTube-csatornáján.

Vannak továbbá verses mesék is Laurával. Török Laura a már említett Megavers vetélkedőn 2019-ben döntős volt. Jelenleg a Fehérvár-közeli Kincsesbányán él, de tartja a kapcsolatot a szolnokiakkal, sorozatában a legszebb verses meséket hallhatják, láthatják a szolnoki gyerekek. Bábokkal is lehet mesélni, Andi néni, alias Horváthné Papp Andrea, a Tiszavirág bábcsoport vezetője legutóbbi meséjében a visszaengedett aranyhal, az öreg halász és nagyravágyó feleségének a története elevenedett meg, árnyjáték formájában.

Az már túlmutat a szűkebben vett kultúrán, hogy az Agóra még tavaly áprilisban az internetre menekítette havonta megrendezett vásárát, amelyen őstermelők, kistermelők, kézművesek portékáig lehetett megvennie az oda látogatóknak. Igaz, az adásvétel megszokott formáját fel kellett függeszteni, de amikor nyárra feloldották a járványügyi korlátozásokat, ismét összegyűlhettek vevők és eladók. De megmaradt az internetes felület is, a tájékoztatás céljából. Így a novemberi szigorítás után már nem kellett megteremteni ezt a lehetőséget, készen volt. Így – az érdeklődőket tájékoztatva – várják a jobb időket, a szó járványhelyzeti és meteorológiai értelmében is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.