Díjazták a jövő zenei állócsillagait (X)

November 21-én tizenkettedik alkalommal osztották ki az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. támogatásával a magyar zeneművészet kategória Junior Prima Díjait a harminc év alatti tehetségeknek.

2019. 11. 26. 11:15
null
Fotó: BACHPEKARYMATE Forrás: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 21-én tizenkettedik alkalommal osztották ki az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. támogatásával a magyar zeneművészet kategória Junior Prima Díjait a harminc év alatti tehetségeknek. A díjátadón Kóbor György, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy büszkék arra, hogy az elmúlt bő tíz évben már több mint száz kiváló művészt díjaztak ezzel az elismeréssel, és közülük sokan ma már a nemzetközi zenei élet elismert szereplői.

– Ez azt jelenti, hogy a most elismert művészek a zene nagykövetei lesznek, így ők a magyar kultúra megújuló erőforrásai. Bízom abban, hogy a jövőben még több emberrel szerettetik meg a zeneművészetet, és még több zeneszerető embernek szereznek felejthetetlen pillanatokat – hangsúlyozta. Majd azt is elmondta, hogy nagy örömükre idén egészen különleges zenei kategóriákat is tudtak díjazni, így az elismerést elnyerők között szerepel többek között dzsesszzenész, operaénekes és hárfaművész is.

Fotó: Bach Máté

Dr. Vigh Andrea Liszt- és Prima Díjas hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, a zsűri elnöke kiemelte, hogy Magyarország zenei nagyhatalomnak tekinthető. – Nagyon nagy dolognak tartom, hogy a Junior Prima Díj zsűrijébe már bekerülhettek olyan művészek, akik korábban szintén elnyerték ezt az elismerést. Ez azt jelenti, hogy akiket most díjazunk, minden bizonnyal szintén a jövő zenei állócsillagai lesznek – hangsúlyozta Dr. Vigh Andrea. Liszt Ferenc híres mondatát idézve hozzátette: a tehetség kötelezi a most díjazott művészeket, és a most elismert teljesítményük jövőbeni hivatást, küldetést is jelent.

A díjakat idén tíz fiatal tehetség vehette át: Balázs Elemér György zongoraművész, Cseh Péter dzsesszgitáros, Csőke Flóra csellóművész, Dobszay Péter karmester, orgonista, Jenei Erzsébet hárfaművész, Korossy-Khayll Csongor hegedűművész, Megyimórecz Ildikó operaénekes, Scheuring Kata fuvolaművész, Szokolay Ádám Zsolt zongoraművész és Tóth Kristóf hegedűművész.

Balázs Elemér György zongorista zenész családból származik, jelenleg a Zeneakadémia elsőéves hallgatója. – Nagyon sokat köszönhetek mesteremnek, Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművésznek, aki úgy segített nekem megtalálni a helyes utat, mint egy ógörög mentor – mondta. Nagyon fontosnak tartja a társművészeteket, így a jövőben szívesen működne együtt szobrászokkal vagy festőkkel.

Cseh Péter dzsesszgitáros kiemelte, hogy a komolyzene mellett mindig is érdekelték a könnyedebb műfajok, a kezdetektől játszik elektromos gitáron is. Tanulmányait a Műegyetemen kezdte meg, de a harmadik évben kiutazott Dániába, ahol egy művészeti iskolában tanult: akkor döntötte el, hogy profi zenész szeretne lenni. Jelenleg a Zeneakadémia dzsesszgitár szakos hallgatója.

Fotó: Bach Máté

Csőke Flóra csellóművész nyolcévesen harmadik lett az Országos Friss Antal Gordonkaversenyen. Eddigi legnagyobb sikerének és élményének azt tekinti, amikor a Zeneakadémia Nagytermében játszhatott. Elmondása szerint a Junior Prima Díjat egyfajta visszaigazolásnak érzi, hogy jó úton járt az elmúlt években, emellett motivációt is jelent, hogy folytassa a megkezdett munkát.

Dobszay Péter karmester, orgonaművész a Dohány utcai zsinagóga és a gazdagréti Szent Angyalok templom első orgonistája. – Nagyon élvezem, hogy Magyarországon annyi jó zenekar van, és mindegyikkel egy kicsit másfajta kihívás együtt dolgozni – mondta. Úgy fogalmazott, neki a legnagyobb szakmai sikert az jelentené, ha azt mondanák róla és a zenekaráról, hogy Mozartot így csak ők tudnak játszani.

Jenei Erzsébet hárfaművész 2019-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Több országos hárfaversenyen első és második helyezést ért el, rendszeresen vesz részt zenekari projektekben a legnevesebb karmesterekkel. Jenei Erzsébet hangsúlyozta, sokszor érzi úgy, hogy szavakkal nem tud valamit elmondani, de zenével mégis képes erre, és ez nagyon felemelő.

Korossy-Khayll Csongor hegedűművész nyolcévesen kezdett hegedülni, jelenleg a Zeneakadémia harmadéves hallgatója. Idén Fischer Annie-ösztöndíjat kapott. – A hegedűben talán az tetszett a leginkább, hogy sokkal közelebb van az emberhez, sokkal inkább a saját teste részének érezheti, mint más hangszereket, és így sokkal jobban is tud vele bánni. – Hozzáfűzte, úgy érzi, ez a díj sokkal inkább a jövőjének szól, mintsem az eddigi teljesítményének, ezért hatalmas motiváció neki.

Megyimórecz Ildikó operaénekes zenész családban született, és Marton Éva mentoráltjaként vehette át kitüntetéses opera-énekművész diplomáját a Zeneakadémián 2019-ben. – Marton Éva egy személyben a mentorom, a tanárom, és a példaképem. Ez a díj hatalmas belső erőt jelent a továbbiakra nézve – mondta. Megyimórecz Ildikó szerint az előadóművész feladata olyan élményben részesíteni a közönséget, ami által többek lehetnek. – Ha az ember akár egyszer is átéli, ahogy a színpadon megtörténik a csoda, akkor újra és újra vágyni fog rá. Talán így lehet közelebb hozni az emberekhez az operát – vélte.

Scheuring Kata fuvolaművész a Zeneakadémián diplomázott, majd a Magyar Állami Operaház zenekari akadémiájára jelentkezett, 2017 óta pedig az Operaház első fuvolása. A Zeneakadémián Oross Veronika volt a mestere, akinek elmondása szerint nagyon sokat köszönhet.

Szokolay Ádám Zsolt zongoraművész négyéves korában kezdett zongorázni, majd New Yorkban tanult, 2018-tól pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója Weimarban. Mint mondta, nagybátyja, Szokolay Balázs zongoraművész nagyon sokat segített neki a zenei kibontakozásában. Álma, hogy egyszer eljátszhassa Bartók 2. zongoraversenyét egy nagyzenekarral.

Fotó: Bach Máté

Tóth Kristóf hegedűművész zenei tanulmányait négyévesen kezdte, majd felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő tagozatára. Számos hazai, illetve nemzetközi verseny első helyezettje. A díjat nagy elismerésnek érzi, ami azt jelenti, hogy jó úton halad. Egyik legnagyobb szakmai sikerének azt tekinti, amikor a MÁV Szimfonikus Zenekarral a Zeneakadémia Nagytermében eljátszhatta Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyét.

Fotó: Bach Máté

Ebben az évben a zsűri tagjai voltak: Balázs János zongoraművész, Binder Károly zeneszerző, zongoraművész, Dráfi Kálmán zongoraművész, Fazekas Gergely zenetörténész, Fekete Gyula zeneszerző, Fülei Balázs zongoraművész, Jakobi László csellóművész, hangversenyrendező, Marton Éva operaénekes, Szentpáli Roland tubaművész, Vásáry Tamás zongoraművész, karmester és Dr. Vigh Andrea hárfaművész, a Zeneakadémia rektora.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.