Egy éjszaka a hangszerek királynőjével

Nagy öröm, hogy a bezártság után a Filharmónia Magyarország szervezésében több száz programon vehetünk részt a nyáron. A fesztiválok mellett országos programokkal, nyáresti kikapcsolódással várják a közönséget. Több mint hatvan városban, több mint száz koncerttel érkezik idén az OrgonaPont sorozat, augusztus 7-én pedig az Orgonák éjszakáján népszerűsítik tovább a hangszerek királynőjét. Különlegesség, hogy Ferenc pápa énekegyüttese, a világ legrégebbi kórusa is csatlakozik a programhoz.

Magyar Nemzet
2021. 07. 27. 14:30
null
2021_Filharmonia_Orgonakejszakaja_banner_1920x1080
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Filharmónia egész nyáron tartalmas kikapcsolódásra ad lehetőséget országszerte. Augusztusban a hagyományokhoz híven megrendezésre kerül az OrgonaPont sorozat, melynek nagyszabású nyitóeseménye ezúttal is az Orgonák éjszakája lesz augusztus 7-én. A több száz program között található orgonakoncert, orgonás liturgia, de akár az orgonához kapcsolódó egyéni ötletek, előadások, kiállítások, hangszerbemutatók és színes programok is megtalálhatók a kínálatban. Olyan érdekes programoknak lehetnek részesei, mint a balatonboglári gömbkilátóban és a pécsi Kodály Központ tetején felcsendülő orgonaszó. Szegeden megkóstolhatják a hangszerek királynőjéről elnevezett fagyikelyhet, Kecskeméten és Miskolcon pedig több orgonakoncert közül válogathatnak. Érdekesség, hogy idén a fesztivál orgonaművét Balázs Ádám írta, akinek többek között az Oscar díjas „Mindenki”, valamint az Arany Medve díjas „Testről és Lélekről” című filmek zenéjét köszönhetjük.

Budapesten is több programmal várják a nagyérdeműt. Az események sora a Budavári Evangélikus Templomban keződik, ahol Bán István orgonaművész és Béres Tímea szoprán koncertjét hallhatják, a hangverseny után pedig egy orgonasimogató előadással is készülnek a hallgatóságnak. A Belvárosi Ferences Templomban Deák László és Kecskés Mónika orgonaművészek koncertje 19:30-kor órakor kezdődik, majd 20:30-tól a Budapest Jazz Club is csatlakozik az Orgonák éjszakájához. A különleges helyszínen Regály György szólaltatja meg az orgonát, közreműködik Szakcsi Lakatos Béla Kossuth -és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és a magyar zenei élet egyik legkiválóbb dobosaként számontartott Balázs Elemér.

A programsorozat idén is tartogat különlegességet. A pápa kórusa érkezik Magyarországra egyenesen a Vatikánból. A fantasztikus programra a Szent István Bazilikában kerül sor, augusztus 7-én 20 órai kezdettel.

A vatikáni Sixtus-kápolna kórusa
Fotó: Filharmónia Magyarország

A Sixtus-kápolna kórusa egyedülálló a világ zenekultúrájában: már a VI. század végétől feljegyzések bizonyítják a pápa kórusának létezését. Koncertjeiken a zenei és liturgiatörténet legfontosabb alkotásai is megjelennek, melyek által a kórus az Egyház evangelizációs küldetését is kifejezi. Az együttes az itáliai reneszánsz mesterek legszebb a cappella egyházi művei közül válogat. Az énekegyüttes karnagya Marcos Pavan, a hangszerek királynőjét Josep Solé Coll orgonaművész szólaltatja meg.

Élje át ön is a fenséges koncert hangulatát úgy, ahogy maga Ferenc pápa is teszi azt a Vatikánban. Jegyek válthatók a Filharmónia Magyarország budapesti irodájában (1143 Budapest, Szobránc u. 6-8. III. emelet, +36 1 302 4961; [email protected]), a www.jegymester.hu oldalon, az ismert jegyirodákban, valamint a helyszínen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.