Egy elfeledett zenei műfaj újrafogalmazása

A quodlibet a barokk, illetve a klasszika korában elterjedt szórakoztató műfaj volt. Különböző, ismert dallamok egyidejű megszólaltatásával mulattatták a nagyérdeműt. Ugyanakkor komoly zenei képzettséget, tehetséget igényelt, az ellenpontművészet remek ismeretét.

Magyar Nemzet
2020. 10. 13. 14:12
null
Fotó: CAFe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Studio5 hangversenyén régebbi zenei korszakok jellegzetes hangszerein szólal meg öt ősbemutató. A muzsikusok közül többen a historikus előadói gyakorlat kiválóságai, az öt különböző kamaraformációról pedig kiderül majd, hogy az új zene számára is tökéletes közeggé válhatnak. A zeneszerzőcsoport alkotói – Bella Máté, Kutrik Bence, Solti Árpád, Szentpáli Roland és Virágh András Gábor – fontosnak tartják „egy olyan értő, fiatal közönség megteremtését, mely tisztában van saját zenei hagyománya értékeivel”. Céljuk, hogy az „európai zenei tradícióból kiindulva olyan új hangversenyeket hozzanak létre, melyek magas művészi színvonalon képeznek hidat hagyomány és innováció, patina és progresszió között”.

Fotó: CAFe

A Studio 5-öt 2017-ben alakította öt fiatal magyar komponista.

Ők a mai magyar zeneszerzők Y és Z generációja.

Két alapító tag Mátyássy Szabolcs és Varga Judit azóta távoztak a csoportból.

Az október 17-i, GODOT Kortárs Művészeti Intézetben sorra kerülő hangversenyen felhangzó ősbemutatók: Szentpáli Roland: Barbaro, Bella Máté: Fons (Forrás), Kutrik Bence: Magis Gratis (Szabadabban), Virágh András Gábor: Canticum avium (Madarak éneke), Solti Árpád: Noktaberrationes (Noktaberrációk) I–IV.

A koncert a CAFe Budapest kortárs művészeti fesztivál keretében a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezésében valósul meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.