A magyar építészeknek Kína egyre fontosabb terep lehet

Megosztott második díjat nyert a ZDA – Zoboki Építésziroda a sencseni Nemzetközi Előadóművészeti Központ tervpályázatán – tudatta közleményében az érintett építésziroda. A döntőben világsztárokkal, köztük Zaha Hadid irodájával és a végső győztes New York-i Ennead Architects-szel volt versenyben a magyar építészcsapat. A ZDA koncepcióját kiemelkedőnek ítélte a nemzetközi sztárépítészekből álló zsűri, kiemelve a tervezett épület funkcionális kidolgozottságát és egyedi színháztechnológiai megoldásait. A magyar tervet, illetve annak részleteit az épület megépítésekor is felhasználhatják majd – áll a közleményben.

Breuer Csilla
2021. 04. 14. 15:00
null
Fotó: ZDA/The Greypixel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaly júliusban kiírt tervpályázatról, illetve arról, hogy világsztárokat megelőzve a legjobb ötbe került a ZDA – Zoboki Építésziroda terve a sencseni Nemzetközi Előadóművészeti Központ tervpályázatán, lapunkban is írtunk decemberben. A februárra ígért eredményhirdetés kicsit csúszott, így volt még idő drukkolni és reménykedni a magyar sikerben.

Röviden összefoglalva, az építészeknek – egy három épületből álló barnamezős fejlesztés részeként – az 53 ezer négyzetméteres és több mint nyolcvanmilliárd forint becsült beruházási értékű – Müpa léptékű – Nemzetközi Előadó-művészeti Központ (International Performance Center) koncepciótervét kellett elkészíteniük. A 19 milliós kínai metropolisz, Sencsen Futian negyedében, a város negyvenéves évfordulójára készülő projekt jelentőségét jelzi, hogy a nemzetközi pályázatra több világsztár építészirodát is meghívtak, illetve indult a nyílt tenderen. Önmagában az is komoly elismerés volt, hogy ZDA a meghívott építészirodák között kapott helyet, és az utolsó, döntő fordulóba is beválogatta tervüket a hasonlóan említésre méltó színvonalú – a nagy hatású építész-gondolkodót Rem Koolhaast, valamint az olasz sztárépítészt, Massimiliano Fuksast is soraiban tudó – zsűri.

A sencseni Nemzetközi Előadó-művészeti Központ látványterve
Fotó: ZDA/The Greypixel

A ZDA célja egy olyan kulturális középület létrehozása volt, amely egyszerre az előadóművészetek otthona, nyitott közösségi tér és kulturális bevásárlóközpont.

„A döntő fordulóban arra törekedtünk, hogy lehengerlő belső technológiával vértezzük fel a házat, bemutatva a zengő terek építészete terén meglévő évtizedes tudásunkat”

– idézi a közlemény Csiszér Andrást, a ZDA dizájnigazgatóját, aki hozzátette, hogy a nemzetközi és a hazai előadó-művészeti élet neves képviselőit is bevonták a tervezésbe, hogy olyan házat hozzanak létre, amely a jövő művészeti irányzatainak igényeit is maximálisan ki tudja elégíteni.

A magyar építészek terve végül megosztott második díjat nyert el a tervpályázaton,

amit az amerikai Ennead Architects iroda nyert meg. A ZDA tervét – amelyet általánosságban nagyon magas színvonalúnak értékelt a zsűri, kiemelve funkcionális kidolgozottságát és egyedülálló technológiai megoldásait – a kiírók az épület megépítésekor is felhasználhatják.

A közlemény idézi a ZDA alapító-igazgatójának, Zoboki Gábor Ybl-díjas építésznek a szavait is:

„Nagyon komoly elismerés, hogy a szakmai zsűri világsztárokkal egy polcra helyezte a ZDA-t. Ez azt mutatja, hogy az alkotóközösségünk kimagasló szakmai színvonalon dolgozik, és hogy a magyar építészeknek van keresnivalójuk a nemzetközi színtéren”

Zoboki Gábor kiemelte, hogy egyre fontosabb terep lehet a magyar építészeknek Kína, ahol nagyon jelentős fejlesztések zajlanak most és a következő években is annak érdekében, hogy az ország szociális, közösségi és kulturális infrastruktúrája is XXI. századi színvonalúvá váljon.

A legjobbak között a sencseni Operaház tervpályázatán is

A ZDA komoly sikert ért el Kínában a sencseni Operaház tervezésére kiírt nemzetközi építészeti tervpályázaton is, amelynek szintén a napokban hirdették ki a végeredményét. Az építésziroda megvételt nyert a hongkongi öbölbe megálmodott új, ikonikus kulturális létesítmény tervével, amelyet a legjobb 12 pályamű közé válogattak, a végső győztes az Ateliers Jean Nouvel építésziroda lett. A 170 ezer négyzetméteres kulturális komplexum tervpályázatán világsztár építészirodák sokasága versenyzett, a zsűri által is elismert magyar – a Tenger Kapuja nevű – koncepcióterven pedig több mint harminc építész, szakági tervező és egyéb szakember dolgozott hónapokon keresztül. A ZDA egy különleges videófilmben mutatta be tervkoncepcióját, amely a budapesti Müpa tervezése óta a műterem legszofisztikáltabb munkája.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=KLF-LbJxlmM&t=0s[/embed]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.