Újabb magyar építészeti siker Kínában

Világsztárokat megelőzve a legjobb ötbe került a ZDA – Zoboki Építésziroda terve a sencseni Nemzetközi Előadóművészeti Központ tervpályázatán – derült ki az iroda lapunkhoz eljuttatott közleményéből. A kiírók várhatóan 2021 februárban hirdetik ki a végső győztest a nemzetközi tervpályázaton.

Breuer Csilla
2020. 12. 09. 9:09
null
Az épület formavilága a kínai tradíciókban gyökerezik, egy a helyi kultúrában évszázadok óta jelen lévő természeti szimbólum 21. századi újraértelmezése Fotó: ZDA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legjobb öt közé válogatták a ZDA – Zoboki Építésziroda tervét a 19 milliós kínai metropolisz, Sencsen új multifunkcionális előadóművészeti központjára kiírt nemzetközi építészeti tervpályázaton. A budapesti Müpát is jegyző magyar építészek a harmadik fordulóban tíz irodát, köztük olyan világsztárokat előztek meg, mint a japán Sou Fujimoto Architects, a dán Henning Larsen Architects vagy a brit Heatherwick Studio, a végső győzelemért pedig többek közt Zaha Hadid építészirodájával szálltak versenybe. A kiíró várhatóan jövő év elején hirdeti ki, hogy kinek a tervei alapján épülhet meg a nyolcvanmilliárd forint beruházási költségű, Müpa léptékű, 53 ezer négyzetméteres Nemzetközi Előadó-művészeti Központ – áll a közleményben.

Az épület formavilága a kínai tradíciókban gyökerezik
Fotó: ZDA

Idén júliusban írtak ki nemzetközi tervpályázatot a Kína kereskedelmi és üzleti központjának tekinthető Sencsen Futian negyedének új, világszínvonalú előadó-művészeti központjának megtervezésére. A kiírók egy olyan, a jövő előadó-művészetében meghatározó szerepet játszó létesítményt álmodtak meg, amely egyaránt szolgálja a hazai és nemzetközi művészeket, rajongókat, városlakókat és a turistákat szerte a világból. A tervezőknek – egy három épületből álló barnamezős fejlesztés részeként – az 53 ezer négyzetméteres és több mint nyolcvanmilliárd forint becsült beruházási értékű Nemzetközi Előadó-művészeti Központ (International Performance Center) koncepciótervét kellett elkészíteniük.

A város negyvenéves évfordulójára készülő projekt jelentőségét jelzi, hogy a nemzetközi pályázatra több világsztár építészirodát is meghívtak, illetve a nyílt tenderen is ismert és nagynevű irodák neveztek. A zsűriben pedig többek között helyet kapott korunk egyik legnagyobb hatású építész-gondolkodója, Rem Koolhaas, valamint az olasz sztárépítész, Massimiliano Fuksas. Ezért már önmagában az is komoly elismerés volt, hogy a sencseni operaház tervpályázatán is a legjobbak közé választott ZDA a meghívott építészirodák között kapott helyet, novemberben pedig még ennél is komolyabb sikert értek el a magyar építészek: az utolsó, döntő fordulóba is beválogatta tervüket a zsűri.

„Olyan épületet álmodtunk meg, amely nemcsak a város egyik fő kulturális központja lesz, hanem tényleges közösségi tér is. Olyan jelkép, amellyel a városlakók könnyen azonosulni tudnak, és amelyre büszkék lehetnek”

– ismertette koncepciójukat Csiszér András, a ZDA dizájnigazgatója. Az épület formavilága a kínai tradíciókban gyökerezik, egy a helyi kultúrában évszázadok óta jelen lévő természeti szimbólum XXI. századi újraértelmezése, amely összeköti a múltat a jelennel, és a jövőbe vezet. Nemcsak a külső egyedi, az épületbe egy ténylegesen multifunkcionális színháztermet terveztek, amely a tér fizikai variálhatóságával gyakorlatilag bármilyen előadó-művészeti műfaj különböző igényeit ki tudja szolgálni – részletezi a közlemény.

A helyi kultúrában évszázadok óta jelen lévő természeti szimbólumot értelmeztek újra a tervezők
Fotó: ZDA

Ezt a koncepciót kell tovább fejleszteniük a december–januári negyedik fordulóban, ahol már csak öten versenyeznek az első helyért. A legjobbnak választott iroda vagy tervezői megbízást, vagy kilencvenmillió forintot, a négy második díjazott pedig hatvanmillió forint jutalmat kap a munkájáért.

„Világsztár építészirodákkal versenyezni a világ legnagyobb piacán magyar tervező számára egészen felemelő siker, és egyben bizonyítéka annak, hogy a magyar építészeknek van keresnivalójuk a nemzetközi porondon

– hangsúlyozta Zoboki Gábor Ybl-díjas építész a közleményben. A ZDA alapító-igazgatója kiemelte, hogy míg korábban elsősorban budapesti munkáik segítették őket megbízáshoz Kínában, mára a Nanshan Kulturális Központnak és a sencseni operaház pályázatán szerzett elismerésnek köszönhetően az iroda nevet szerzett magának a távol-keleti országban.

A pályázat harmadik és negyedik (döntő) fordulójába jutott épületek terveiről ezen a kínai weboldalon találnak tervrészleteket. A ZDA terve a harmadik a sorban.

Hazai és nemzetközi projektek

Az 1997-ben alakult ZDA nevét olyan kiemelkedő projektek jelzik, mint a budapesti Művészetek Palotája, a sencseni Nanshan Kulturális Központ, a törökbálinti Telenor-székház vagy a Richter Kémiai Kutatóközpont tervezése. A ZDA építészeti koncepciója és tervei szerint épült fel a Nemzeti Táncszínház és újul meg az ország egyik legjelentősebb műemléképülete, a Magyar Állami Operaház.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.