Elhunyt Leon Kossoff

Elhunyt 92 évesen Leon Kossoff brit festőművész, a Londoni Iskola egyik kiemelkedő művésze.

Forrás: MTI2019. 07. 07. 20:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kossoff rövid betegség után csütörtökön hunyt el – közölte a hétvégén a művészt képviselő Los Angeles-i LA Louver galéria.

1926-ban született orosz zsidó bevándorlók gyermekeként, és a londoni East Enden nőtt fel, majd katonaként szolgált a második világháborúban, mielőtt művészeti tanulmányait elkezdte volna.

A háború utáni úgynevezett Londoni Iskola egyik fontos alkotójának tekintették Francois Bacon, Lucian Freud és Frank Auerbach mellett. Kossoff legismertebb olajfestményein a londoni utcák, templomok, metrómegállók, vasúti hidak tűnnek fel.

Alkotásait világszerte kiállították, művei olyan gyűjteményekben szerepelnek, mint a londoni Nemzeti Galéria és a New York-i Modern Művészetek Múzeuma.

Tavaly októbertől a budapesti Nemzeti Galériában is láthatóak voltak képei a Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete című kiállításon, amely januárban zárult.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.