Elvághatatlan gyökerek

Az ünnepváró advent hangulatát idézte meg tegnap a XXIV. Csángó bál színpadi műsora a budapesti Millenáris Parkban.

Magyar Nemzet
2020. 02. 23. 14:00
null
20200222 budapest millenaris park csango bal havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepváró advent hangulatát idézte meg tegnap a XXIV. Csángó bál színpadi műsora a budapesti Millenáris Parkban. A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Válaszút Népművészeti Egyesület szervezésében megrendezett esemény nyitóbeszédét Kocsis Máté országgyűlési képviselő, a Fidesz frakcióvezetője tartotta, aki felhívta a figyelmet arra, hogy amit a moldvai magyarok közösségéért teszünk, azt a külhoni magyarok minden közösségéért tesszük és tennünk kell, hiszen összetartozunk.

Úgy fogalmazott, hogy

„Ha 100 évig nem hagyták elvágni gyökereiket, akkor most se tegyék”. A magyar kormány mindent meg fog tenni azért, hogy még unokáink is láthassák a csángók táncait, hallhassák ízes beszédüket és dalaikat, hogy anyanyelvükön szólhassanak egymáshoz szülőföldjükön

– hangsúlyozta Kocsis Máté.

A csángó magyarok hagyományos budapesti fesztiválja egész estés, tizenkét órán keresztül tartó, párhuzamosan futó programokból állt, a színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követték.

Ezen az estén gyakorlatilag az összes csángó népcsoport bemutatkozott. A színpadi gálaműsorban közreműködtek forrófalvi, klézsei, lészpedi, dumbravényi hagyományőrző táncosok, zenészek és énekesek.

Havran Zoltán fotói az eseményről:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.