Farinelli: kaland, szenvedély

Úgy hódított, mint Caesar. Kaland, szenvedély és egy korszakos megasztár titokzatos története. Európai ősbemutatóként világhírű koreográfusokkal, Peter Breuerrel és Artur Kolmakovval, táncoscsillagokkal, aranyhangúnak tartott dél-stájerországi kontratenor énekessel kerül színpadra a Farinelli című barokk balett a St. Pölten-i Europaballett és a Sopron Balett koprodukciójában június 26-án, a fertőrákosi barlangszínházban. Itt mindent megtudhat a produkcióról, az alkotókról, egy emberről, akinek nevére királyok hajtották meg fejüket, a közönség pedig eksztázisba esett.

Magyar Nemzet
2021. 06. 15. 21:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Farinelli művésznéven ismert Carlo Broschi a XVIII. század leghíresebb kasztrált operaénekeseként vonult be a történelembe. Amikor színpadra lépett, a hölgyek elájultak a nézőtéren. Hangja gyógyított. Az ő kalandos életét, eltitkolt szerelme iránti érzéseit, önmagával vívott harcait, érzéseit mutatja be a grandiózus táncmű, megidézve a barokk kort, egy ember állandó félelmét a sikertelenségtől és a magánytól. Az izgalmat, szenvedélyt, szerelmet tartogató húszszereplős koprodukció szeretné meghódítani az európai közönséget. A fertőrákosi premier után július 2-án és 17-én St. Pöltenben látható az előadás.

A koreográfusok a műfaj nemzetközileg jegyzett legnagyobb egyéniségei, akiknek munkáit a világ számos pontján ünnepelték vastapssal a nézők. A forgatókönyvet író német Peter Breuer, a műfaj professzora az 1994-ben bemutatott film után érezte azt, hogy a tánc nyelvén is érdekes, izgalmas lehet Farinelli sorsa a színpadon. Az ukrán táncművészet legendája, Artur Kolmakov is egyetértett ezzel, is közös munkájukból született meg a mostani előadás. A produkcióhoz Gerlinde Brendinger tervezésében mintegy 150 jelmez készül, és egy sztárénekest, a nemzetközi szinten kiemelkedő kontratenort, a dél-stájerországi „aranyhangot”, Kevin Elsniget is megnyerték maguknak. Ő négy dalt énekel majd az előadásban.

Peter Breuer, Artur Kolmakov és Demcsák Ottó a közös gyakorlásokon
Fotó: Petőfi Színház

A főszerepet a francia származású Florient Cador, a St. Pölten-i Europaballett sztártáncosa formálja meg. A többszörösen díjazott művész, koreográfus, táncpedagógus szinte az egész világon fellépett már. A táncot az emberi lélek legerősebb kifejezési eszközének tartja. Ezt bizonyítja eddigi magas szintű teljesítménye, nemzetközi hírneve. Nagyon készül arra, hogy a barlangszínház közönségét is elvarázsolja. A Coco Chanel életét bemutató előadásban Dalíként láthatták már a soproni nézők.

A két együttes húsz művésze vesz részt a grandiózusnak ígérkező táncműben, amelyben a soproni csapatból a spanyol király figuráját Ruszlan Szojengosev, a királynőét Horváth Renáta alakítja. A fiatal Farinellit Dominik Vaida formálja meg. A történet forgatókönyve szerint a főszereplőn és baráti körén kívül megelevenednek a színpadon a barokk korszak jellemző személyiségei, zeneszerzői. Mozart, Händel is megjelenik, csakúgy, mint Casanova, és a spanyol királyi udvarba szintén bepillantást lehet nyerni. Farinelli egyedülálló énekhangjával meggyógyította V. Fülöp királyt, aki állandó kedélybetegségben szenvedett. Láthatjuk a színpadon a körberajongott énekes önmagával vívott harcait és mindazt, amit egy korszak ünnepelt, dúsgazdag sztárja átélt.

A Sopron Balett és a St. Pölten-i Europaballett között a 2018-ban kötött együttműködés szemmel láthatóan tartalmasnak bizonyult, hiszen a két évvel ezelőtti A szving meg a tangó koprodukcióban készült nagy sikerű táncjáték elnyerte a soproni közönség tetszését. Az Ausztriából érkező neves táncműhely a Coco Chanel életéről szóló új produkciójának bemutatóját a Petőfi Színházban tartotta, hatalmas sikerrel. Ebben az évadban a Stabat Mater táncműhöz érkeztek szereplők az osztrák csoportból. Most pedig újabb közös munka vár a művészekre. Farinelli mítoszát idézik majd meg közösen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.