Felszabadító és elgondolkodtató darabok a Gyulai Várszínház repertoárján

Gazdag programokkal várja a közönséget idén is a Gyulai Várszínház egészen augusztus közepéig, a város több helyszínén. Az ország legrégebbi magyar várszínháza minden korosztály és érdeklődési kör számára minőségi kulturális élményeket kínál a színházi előadásoktól kezdve az egész estés koncertekig.

Magyar Nemzet
2021. 07. 24. 11:08
null
Fotó: Gyulai Várszínház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már javában zajlik a Gyulai Várszínház 58. évada, ahol a szórakoztató, vidám, zenés produkciók mellett számos olyan darabot is megtekinthetünk, amely úgy szórakoztat, hogy közben el is gondolkodtat, kimozdít a hétköznapi rutinjainkból, felráz, sőt fel is szabadít bennünket.

A programsorozat ma a XIV. Vár Blues Fesztivállal folytatódik a Várszínpadon, ahol 20 órától fellép a Bluestone & the Horn Section, a Halper-Hendrix Experiment, valamint Tátrai Tibor és a Borsodi Blue Collective. Vasárnap ugyanitt 20.30-tól Rost Andrea, a világjáró opera-énekesnő a Hot Jazz Band közreműködésével ad koncertet, ezúttal sajátos dzsesszes hangvételben mutatja meg fiatalságának meghatározó slágereit Karády Katalintól Marylin Monroe-n át Marlene Dietrich-ig.

Mi lennék nélküled? címmel ősbemutatót láthatunk az erdélyi származású színművésznő, Szilágyi Enikő előadásában július 29-én 19 órától a Kamarateremben. A Jászai Mari naplójából, vallomásaiból és Szilágyi Enikő mai reflexióiból színpadra vitt darab tükröt kíván tartani a jelen kulturális életnek, a nemzetét és nemzete érdekeit megtagadóknak, illetve az azt féltve óvóknak. Hogyan látta száz évvel ezelőtt, és hogyan látja ma egy magyar színművész a színház, az anyanyelv és a nemzeti kultúra fontosságát, szakmájának kiküszöbölhetetlen nehézségeit, az igazságkeresés konfliktusait, a művészi minőség igenléséért folytatott nemes harcot, a protekcionizmus elleni kétségbeesett küzdelmet, amelyeket a szakmai elismertség és siker sem feledtethet? Hogyan lehet, ha lehet megmaradni nemzeti értékőrzőnek a globalizáció mindent elsodró viharában? – efféle és még sok más izgalmas kérdéssel szembesít bennünket az előadás.

Augusztus első hetében Erdélyi Hét címmel egy olyan színházi fesztivált szerveznek immár negyedik éve, ahol minden nap más-más erdélyi magyar színház előadását tűzik műsorra. Az Aradi Kamaraszínház két előadással is érkezik. Augusztus 2-án 18 órától A kolozsvári bíró című zenés mesejátékot nézhetik meg az óvodások és alsó tagozatos diákok a Várszínpadon. A darab az ismert történetet meséli el Mátyás királyról és a kolozsvári bíróról, sok humorral, a reneszánsz kor zenéjét a mai hangzásokkal ötvöző, pergő ritmusú, kedves dalokkal. Este 20.30-tól pedig Móricz Zsigmond A Zördög című komédiáját láthatjuk, amely egy színes lakodalmi forgatag eseményein keresztül enged bepillantást a korabeli Magyarország sokszor pajzán jelenetekkel tarkított szerelmi életébe. Az előadás után a Juhász Zenekar táncházat tart Farkas Tamás és a táncosok közreműködésével.

A Hegedűs a háztetőn című világhírű musicalt a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásában, Béres László rendezésében tekinthetjük meg augusztus 3-án 20.30-tól a Tószínpadon. Augusztus 4-én két időpontban, 17 és 21 órakor Madách Imre Az ember tragédiája című művét adja elő a Gyulai Vigadóban a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulata. Silviu Purcărete rendező összetéveszthetetlen humora, legendás kedvessége és szerénysége Az ember tragédiáját is váratlan közelségbe hozza: a nehéznek tűnő, XIX. századi nagy madáchi költészet élővé és befogadhatóvá válik, elvont filozófiája-teológiája pedig átélhetővé. Örkény István klasszikusát, a Tóték című tragikomédiát tekinthetjük meg augusztus 5-én 19 órakor az Erkel Művelődési Központban. A Figura Stúdió Színház előadásában mások mellett Faragó Zénó, Kolozsi Borsos Gábor, Bartha Boróka és Szilágyi Míra lép színpadra. Váratlan fordulatokat és sok szerelmet ígér Carlo Goldoni Két úr szolgája című vígjátéka. A darabot a Gyulai Várszínház és a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum közös bemutatójaként nézhetjük meg augusztus 8-án 20.30-tól a Tószínpadon.

Az elmúlt évek új kezdeményezése, hogy egy-egy nemzeti klasszikusunk életművére is ráirányítják a figyelmet. Székely János, Weöres Sándor, Márai Sándor után idén Szabó Magda kerül a középpontba. Jegyet válthatunk az Agyigó, Az ajtó, Az őz, A Régimódi történet, a Tündér Lala és az Az a szép, fényes nap című előadásokra. Az ajtót, a Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház ősbemutatóját augusztus 16-án 20.30-tól a Várszínpadon láthatjuk Szabó K. István rendezésében, Udvaros Dorottya és Söptei Andrea főszereplésével. A részletes programokról a Gyulai Várszínház honlapján tájékozódhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.