Fesztivál a gyerekfilmért

Keménykalap és krumpliorr, Macskafogó, Tüskevár, Süsü, a sárkány — ezek a filmek ugranak be mindannyiunknak, amikor ifjúsági és gyermekfilmekről van szó. Nem csoda, hisz az elmúlt húsz évben alig készült élő szereplős gyerekfilm hazánkban. Rendezőink megfeledkeztek erről a területről, de az állami filmes mecenatúra sem kapkodott egy-egy ötlet után. A Cinemira nemzetközi gyerekfilmfesztivál a gyerek- és ifjúsági film fontosságára hívja fel a figyelmet, immár második alkalommal, április 12. és 14. között az Akvárium Klubban.

Szilléry Éva
2019. 04. 10. 14:51
null
Lakos Nóra rendező szerint fontos, hogy a fiatalok magyar közegben készült mesékkel is találkozzanak Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedvelt műfaj volt az átkosban az egész estés vagy televíziós szórakoztatva nevelő ifjúsági film. Ha valamit, ezt a hagyományt biztosan átörökíthetnénk a jelenbe. A műfaji űr hívta életre a Cinemira nemzetközi gyerekfilmfesztivált tavaly, ahol néhány nap alatt a gyerekek nemcsak filmekkel, de kedvenc mesehősük magyar hangját adó színészekkel és filmes, animációs, kaszkadőr- vagy épp sminkes workshopokkal találkozhattak a fesztivál égisze alatt.

Lakos Nóra, aki épp most fejezi be Hab munkacímen futó első nagyjátékfilmjét, egyike azoknak, akik kifejezetten izgalmasnak tartják a gyerekfilm műfaját. – Szeretnénk a fesztivál segítségével is feléleszteni a hazai gyerekfilmes hagyományokat. Európában virágkorát éli a műfaj, a skandináv országokban mindig is nagy hagyománya volt a gyerekfilmnek, de a ­franciák, angolok is igazán népszerű alkotásokat készítenek a fiatal közönségnek, amelyek minőségiek is egyben – hívja fel a figyelmet Lakos Nóra.

Ilyen a részben animációs, részben élő szereplős angol, kanadai, francia koprodukció­ban készült Paddington mackó (2014) vagy a népszerű gyerekkönyv filmadaptációja, a Kis Nicolas nyaral, amely egy gyerekbanda csínytevéseit követi a tengerparton. De említhetnénk a sok fesztiváldíjat besöpört Életem cukkiniként című francia–svájci animációs filmet is.

– Ez egy nagyon izgalmas feladat, hiszen egy jó gyerekfilm határtalan játékosságot, kreativitást és összetett látványvilágot enged megvalósítani. Ugyanakkor a filmiparnak is előnyös a műfaj, hiszen nem egy vagy két néző, hanem nagy valószínűséggel egy teljes család vált jegyet egy jó gyerek- vagy ifjúsági filmre. A gyerekek szempontjából meg fontos, hogy ne csak amerikai filmeket nézzenek, hanem magyar közegben készült mesékkel is találkozzanak, a saját humorunkat, kultúránkat és a színészein­ket is megismerjék fiatalon – mondja a rendező.

A tavaly debütált fesztivál idén továbblépve, egy szakmai nappal egészül ki, azzal a céllal, hogy segítse az alkotókat jó történeteket találni filmjeikhez, illetve megismertesse a gyerekfilmes gyártási és a fesztiváloztatási lehetőségekkel. A nyitónapon Mesék vászonra – Írók + filmesek találkozón a legjobb kortárs ifjúsági és gyerekkönyvek kínálatát sorakoztatja fel az elmúlt évekből. Az íróknak, rendezőknek és producereknek mutatják be ezeket a munkákat, muníciót adva az adaptáció készítésre, a Magyar Nemzeti Filmalappal közösen szervezett fórumon pedig arról beszélgetnek a résztvevők, vajon mitől sikeres egy gyerekfilm. De vajon hogy filmfesztiválozik a gyerek, aki vélhetően nem a parttalan mozizással tölti egy napját, mint mi, filmes mustrajárók tesszük? Lakos Nóra megnyugtat, hogy legalább annyi családi és gyerekprogrammal találkozik, aki a hét végén ellátogat az Akváriumba, mint rövidfilmmel, amelyeket blokkokban vetítenek.

Lakos Nóra rendező szerint fontos, hogy a fiatalok magyar közegben készült mesékkel is találkozzanak
Fotó: Bach Máté

– Interaktív fesztivált csinálunk. Egy gyerek egy- vagy kétórányi kisfilmet nyugodtan megnézhet, majd lehetősége van beszélgetni is róluk. Emellett a work­shopjainkon kipróbálhatja magát mint kaszkadőr, animációs, sminkes vagy filmrendező. A filmszínészet iránt érdeklődő gyerekek találkozhatnak casting directorral, aki mesél a szereplőválogatás titkairól, és a legnagyobb szinkronszínészekkel is – ígéri Lakos Nóra.

A Cinemira fesztiválon ott lesz Mikó István, Für Anikó és Szalay Csongor. A fesztivál teljes ideje alatt az ­Akvárium Klub előterében lévő Kölyök film- és dizájnmarketen, képregények, filmes eszközök, gyerekkönyvek, filmplakátok között böngészhetnek a gyerekek, vagy épp elmerülhetnek a Virtuális Valóság rejtelmeibe. Az interaktív filmes programok és az improvizációs lehetőségek nem idegenek Lakos Nórának, hiszen évekkel ezelőtt gyerekfilm-akadémia néven létrehozott egy kifejezetten gyerekeknek indított filmes képzési programot, ahol a kiskamaszok saját ötleteik alapján, profi filmesek segítségével animációt, rövidfilmet, videóklipet forgatnak féléves kurzusokon.

Nemcsak találkozó, játéktér és szellemi műhely de verseny is a Cinemira: összesen ötven gyerekfilm versenyez, amelyek a világ legkülönbözőbb országaiból érkeztek. Többek között kanadai, iráni, brazil, kínai, maláj, francia, amerikai és német filmek is láthatók lesznek. A versenyprogramban 11 magyar rövidfilm, köztük M. Tóth Géza, Rofusz Ferenc, Szederkényi Bella, Gelley Bálint legújabb animációja került be. Idén először a legjobb magyar gyerekfilm 500 000 forintos díját is kiosztják, amit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ajánlott fel. A félmilliós díjról a Cinemira héttagú gyerekfilmes zsűrije dönt majd.

A szervezők remélik, hogy nemcsak a családosok jönnek el a hét végén, de a mesékre, a képzeletvilág határtalan univerzumára nyitott felnőttek is eltöltenek néhány órát a mustrán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.