Folytatódnak a digitális edukációs múzeumi órák

Hatalmas népszerűségnek örvendett mindenki körében a május 18-án megrendezett DEMÓ nap.

Magyar Nemzet
2020. 05. 29. 10:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas népszerűségnek örvendett a pedagógusok és a diákok körében is a Mozaik Múzeumtúra és a Felelős Szülők Iskolája által május 18-án – a Múzeumok nemzetközi napja apropóján – megrendezett digitális edukációs múzeumi óra, azaz DEMÓ nap.

A 21 múzeum közreműködésével megvalósuló múzeumpedagógiai játékokkal, videókkal kialakított digitális oktatási napon több mint 13 ezren vettek részt, és ez a felhasználószám azóta csak emelkedik, a honlapon elérhető iskolai oktatást kiegészítő játékokat azóta is használják. Ennek hatására – a visszajelzések alapján –, még az idei 2019/2020-as tanév végén meghirdetik a DEMÓ 2. napot.

A múzeumpedagógiai anyagok ezúttal a Nemzeti összetartozás napjához, június 4-hez kötődnek majd. A gyerekek virtuális múzeumtúrájához még több és izgalmasabb múzeumi feladatot kapcsolnak a szervezők, melyek megoldásaként egy DEMÓ TOTÓ-t kell kitölteniük. A múzeumpedagógiai feladatokban irodalmi, történelmi, földrajzi és művészeti feladványok is szerepelnek majd. A diákoknak divatbemutatóval is készülnek a Kárpát-medence tájegységeinek jellegzetes viseleteiről, Petőfi évtizedekre elveszett dagerrotípiájának nyomába eredünk közösen, és érdekességeket lehet majd megtudni a „Vörös térképről” is, amely az 1920-as trianoni béketárgyalásra készült el. Az érdeklődők bepillanthatnak a Horthy-korszak társadalmi életébe is, abba, hogyan éltek akkor az emberek, mennyit kerestek, milyen szokásaik voltak, valamint híres magyar találmányokhoz – Rubikkocka, golyóstoll, Eötvös-inga – kapcsolódó játékos feladatokat is megoldhatnak majd a diákok.

A programra elsősorban pedagógusok jelentkezését várják, akik általános iskola 5-8. évfolyamos diákjaikkal vehetnek részt a vetélkedőn és a digitális múzeumpedagógiai napon. A tanárok, a DEMÓ első programjához hasonlóan, az esemény előtt 1 nappal megkapják a feladatokat és kérdőíveket.

A programban a következő múzeumok és kiállítóhelyek vesznek részt: Bajor Gizi Színészmúzeum, Bélyegmúzeum, Budapesti Történeti Múzeum, Déri Múzeum, Ferenczy Múzeumi Centrum, Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Katonai Emlékpark Pákozd, Kecskeméti Katona József Múzeum, Leskowsky Hangszergyűjtemény, Magyar Földrajzi Múzeum, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Természettudományi Múzeum, Mezőgazdasági Múzeum, Néprajzi Múzeum, Nyíregyházi Jósa András Múzeum, Petőfi Irodalmi Múzeum, Reptár – Szolnoki Repülőmúzeum, Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum.

A DEMÓ 2. eseményre ITT lehet regisztrálni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.