Herendi porcelán Balassi-kisplasztika Melbourne-ben

A Covid támasztotta nehézségeket legyőzve megérkeztek a Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjhoz tartozó ajándékok Melbourne-be, Ross Gillett, az idei kitüntetett ausztrál költő örömmel vette át azokat a magyar konzulátus épületében – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a díj alapítója, Molnár Pál, a Balassi-kard Művészeti Alapítvány elnöke.

Magyar Nemzet
2021. 05. 17. 11:30
null
Ross Gillett Fotó: Julie Gillett
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar alapítású, nemzetközi irodalmi díjat az idén is az immár 25 éves hagyománynak megfelelően Bálint napján nyújtották át, ezúttal a szegedi dóm altemplomában a járványügyi szabályok gondos betartásával. A magyar költő, Kürti László személyesen vette át a szablyát Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspöktől. Az ausztrál poéta, aki műfordítóként – négy Balassi-vers átültetésével kiérdemelve – kapta az elismerést, videóközvetítéssel üzenet a ceremónián.

Magát a kardot már hetekkel ezelőtt eljuttatta hozzá a Balassi-kard Művészeti Alapítvány.

A hagyományos ajándékokat az alapítványi elnök fölkérésére magyar diplomáciai szervezet továbbította az ausztrál irodalmárhoz, s azokat a Melbourne-i konzulátus épületében a költőt köszöntve adták át.

Ross Gillett a kisplasztikával
Fotó: Julie Gillett

Csaknem húsz éve egy kifejezetten erre a célra alkotott Balassi-kisplasztikát ajándékoz a kitüntetett magyar költőnek és külföldi műfordítónak a világelső Herendi Porcelánmanufaktúra: az idén Simon Attila vezérigazgató Szegeden videóüzenettel tette ezt meg. Kezdettől fogva Vincze László nyomdamérnök szentendrei papírmerítő műhelyében készülnek a Balassi-kard oklevelei, ebben az évben is a Duna-parti városban készítették el a diplomákat.

Az ausztrál költő a merített papírból készült oklevéllel
Fotó: Julie Gillett

Másfél évtizede borseregszemle is tartozik az irodalmi hagyományhoz, ezt az idén januárban – a járványügyi szabályok betartásával – Gyöngyösön tartották meg. A helyi hegyközség szervezésében a mátrai olaszrizlingek versenyeztek, s az erős mezőnyben az abasári Molnár és Fiai pincészet Olaszrizling 2017 Barrique alkotása lett a borseregszemle bajnoka.

Ross Gillett ajándékai között ott volt a borseregszemle nyertes bora is
Fotó: Julie Gillett

Ross Gillett örömmel köszönte meg a Magyarországról kapott, a magyar irodalmi hagyományt megtestesítő, a Balassi-kardhoz tartozó ajándékokat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.