Holnaptól szól a Virtuózok hatodik évada

Az izgalmas válogató, amelyen kiderül, hogy kik képviselik Magyarországot, holnap 20:30-tól lesz látható a Duna TV-n.

Magyar Nemzet
2020. 11. 19. 11:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közkedvelt komolyzenei vetélkedő hatodik évada túlnyúlik Magyarország határain, ezúttal még négy országból várják a legfeljebb húszéves virtuózokat. Idén összefogtak a Visegrádi Négyek országai, vagyis Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia, valamint vendégként meghívták Szerbiát: ennek az öt országnak az ifjú tehetségei mutatkoznak be a Virtuózok V4+ – Közös nyelven zenélünk című műsorban, amelybe minden ország négy-négy tehetséget delegált.

November 27-től minden résztvevő ország vezető tévécsatornáin egyidőben, péntek esténként 20:30-kor lesz majd látható a nemzetközi Virtuózok első évada.

A legendássá vált ötösfogat, Miklósa Erika, Várdai István, Dr. Batta András, Balázs János és Kesselyák Gergely zsűritagokhoz Bogányi Gergely, Molnár Levente, Rácz Zoltán (Amadinda) és Pejtsik Péter csatlakozott, ők segítettek eldönteni, melyik négy magyar versenyző mutathatja meg a nemzetközi műsorban, mintegy hetvenmillió néző előtt a tudását.

Az izgalmas válogató, amelyen kiderül kik képviselik Magyarországot, holnap lesz látható 20:30-tól a Duna TV-n.

Idén a korábbiakkal ellentétben nem volt kizáró ok a korábbi szereplés vagy egyenesen győzelem, hiszen a szervezőknek fontos volt, hogy Magyarországot a legkiválóbb tehetségek képviseljék az öt országban egy időben sugárzott műsorban: ők a klasszikus zene jövője.

A válogatón Bogányi zongorán játszottak

Az öt országból több ezren jelentkeztek, a lakosság arányához képest a legtöbben Szerbiából. Nyáron zajlottak az egyes országok előválogatásai, a járványhelyzet miatt a személyes meghallgatások mellett online formában is. Húsz fiatal tehetség, minden országból négy kapott lehetőséget arra, hogy az öttagú állandó nemzetközi és az aznapi Szuperzsűri előtt mutathassa be produkcióját.

Nemcsak a versenyzők és a műsor nemzetközi idén, de a közreműködők is. A műsor két házigazdája a legendás német showman, Thomas Gottschalk, minden idők egyik legnépszerűbb tévés műsorvezetője, aki már korábban is hallott a Virtuózokról és nagy örömmel vállalta el a műsorvezetést, és Ida Nowakowska, népszerű lengyel színésznő-műsorvezető.

A műsor házigazdái Ida Nowakowska, és Thomas Gottschalk
Fotó: Marjai Judit

A nemzetközi, állandó zsűri tagjai: Miklósa Erika magyar koloratúrszoprán, Alicja Węgorzewska lengyel mezzoszoprán, Gabriela Bohacova cseh zenei fesztiváligazgató, Peter Valentovic szlovák karmester, Szerbiát pedig ketten, felváltva képviselik: Nemanja Radulovic hegedűművész és Silvana Grujic, a szerb köztelevízió zenei igazgatója, zongoraművész, zenetudós. Amennyiben nem tudnak dönteni, kérhetik a minden adásban meglévő Szuperzsűri segítségét, amelynek szerepét minden adásban más-más nemzetközi sztár vállalta: az első elődöntőben Gabriel Prokofiev, brit-orosz zeneszerző, producer, Szergej Prokofjev unokája egészítette ki az öttagú nemzetközi zsűrit. Utána Maxim Vengerov orosz hegedűművész, a harmadik adás Szuperzsűri tagja Coco König osztrák-magyar származású színésznő, a Jutalomjáték című film sztárja.

A finálé-szuperdöntő különleges vendége és maga a szuperzsűri pedig Maestro Plácido Domingo.

Az elődöntő két fordulóból áll, országonként két-két versenyző képviselteti magát, ezt november 27-én és december 4-én láthatják majd a nézők. A döntő is két fordulóban zajlik, december 11-én és december 18-án. Országonként a két-két legjobb versenyző végső összecsapása ez a két adás. Mindkét döntőben egy-egy különböző zeneművel készülnek a versenyzők. Országonként egy győztes versenyzőt hirdetnek a szuperdöntőben, azaz a Fináléban.

Mivel koronavírus-előírások miatt nem volt lehetőség élő adásra, sem közönségre, ezért idén különösen fontos szerepet kap majd a Virtuózok közösségi médiája és online platformjai, hogy a versenyzők és a közönség között mégis lehessen élő kapcsolat, interakció.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.