Húsz év után került elő egy Oscar Wilde-hoz kötődő ellopott aranygyűrű

Csaknem 20 év után sikerült a nyomára bukkanni egy ellopott gyűrűnek, amelyet annak idején Oscar Wilde és egy diáktársa ajándékozott egy közös barátjuknak.

Forrás: MTI2019. 11. 18. 23:08

Csaknem 20 év után sikerült a nyomára bukkanni egy ellopott gyűrűnek, amelyet annak idején Oscar Wilde és egy diáktársa ajándékozott egy közös barátjuknak.

Wilde és Reginald Harding 1876-ban adta a 18 karátos aranygyűrűt barátjuknak, William Wardnak, amikor Wilde az Oxfordi Egyetemhez tartozó Magdalen College hallgatója volt.

Az ékszeren görögül olvasható a felirat, miszerint „Szeretetből adott ajándék valakinek, aki szeretetre vágyik”, a belsejében pedig az ajándékozók és az ajándékozott monogramjai láthatóak, vagyis „OF OF WW és RRH-tól WWW-nek”.

A csatosöv-alakú barátsággyűrűt 2002-ben lopták el a Magdalen College-ból, amikor az intézmény egy volt takarítója, Eamonn Andrews betört az épületbe, majd tetemes mennyiségű whisky elfogyasztása után a gyűrűvel és két másik tárggyal távozott. Az ékszer árát akkoriban több mint 40 ezer euróra (13,4 millió forint) becsülték.

Az intézmény jutalmat is ígért a becsületes megtalálónak, ám miután elkapták a tolvajt, az elmondta a bíróságon, hogy egy ócskásnak adta el a gyűrűt.

„2015-ben aztán egy orosz feliratú viktoriánus kori gyűrűről kezdtek el pletykálni a műtárgyak feketepiacán” – idézte fel a „műkincsek Indiana Jonesaként” emlegetett Arthur Brand, a gyűrű megtalálója. „Tudtam, hogy Oscar Wilde gyűrűjét ellopták az oxfordi Magdalen College-ból és hogy görög felirat van rajta. Csakis ugyanarról a gyűrűről lehetett szó” – tette hozzá a holland műkincsnyomozó, aki korábban egy franciaországi jachtról ellopott Picasso-festmény, valamint „Hitler lovainak” – bronzból készült életnagyságú lószobrok, amelyek egykor a náci diktátor berlini hivatala előtt álltak, majd a nyolcvanas évek végén eltűntek egy kelet-németországi szovjet laktanya területéről – megtalálásával szerzett hírnevet magának.

Brand egy londoni műtárgykereskedővel, William Veressel együtt kezdte felgöngyölíteni a szálakat, amelyek végül George Crumphoz, Brand szavaival élve „a híres kaszinótulajdonosként tevékenykedő néhai nagybátyja révén a londoni alvilágot igen jól ismerő tisztességes úriemberhez” vezettek. Crump segítségével Brandnek és Veresnek végül sikerült felkutatnia és megszereznie a gyűrűt.

Az ékszer megkerülését egy kis csavar is színesítette, ugyanis „nagyon nagy a valószínűsége”, hogy a gyűrű felbukkanása összefüggésben van azzal a 2015-ös, regénybe illő londoni ékszerlopással, amikor néhány idősebb bűnöző betört a Hatton Garden értékmegőrző épületébe. „A gyűrű felbukkanásával kapcsolatos pletykák a betörést követő hetekben kezdődtek” – mondta Brand. Majd hozzátette: „és a gyűrűt a Hatton Garden értékmegőrző épülete előtt adták át nekem, amire az angol humor megnyilvánulásaként tekintettem”.

Az ékszer december 4-én, egy „kis ceremónia” keretében kerül hivatalosan vissza a Magdalen College-hoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.