Igazi férfias játék felturbózva

Az évtized egyik legjobb filmjében Carroll Shelby autótervezőt Matt Damon alakítja, Ken Miles autóversenyzőt pedig Christian Bale. Mindketten zseniálisak.

2019. 11. 14. 13:18
null
Forrás: Fórum Hungary
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mr. Ford, Enzo Ferrari üzenetet küldött önnek, uram. Azt mondta, a Ford ronda kis autókat gyárt, ronda gyárakban. És le is dagadtozta önt” – tájékoztatja a küldöttség vezetője az autógyár tulajdonosát Az aszfalt királyai című filmben, amelynek rendezője az a James Mangold, akit a Börtönvonat Yumába, az egyik legemlékezetesebb modern kori western emelt a legnagyobb filmrendezők közé. A küldöttség vezetője arról is beszámol az amerikai autógyár tulajdonosának a filmben, hogy nem tudták felvásárolni az olaszok nemzeti kincsét, amelynek tulajdonosa még azt is üzente, hogy Henry Ford mindig a második marad apja árnyékában. Így kezdődött minden idők egyik legkeményebb csatája a Ford Motor Company és a Ferrari között, amelyet az 1966-os Le Mans-i 24 órás versenyen játszottak le. Nem is akárhogyan.

Mielőtt bármit mondanánk a filmről, le kell szögezni: az igaz történet alapján készült alkotás férfias játékokról szól, amelyeket férfiak játszanak le egymás között, a férfiakra jellemző mentalitással. Úgy is fogalmazhatunk, két és fél órán keresztül tombol a férfienergia a mozivásznon. Nagy szükség van ilyen filmekre manapság, amikor minden második mozi arról szól, hogy a férfiak már nincsenek sehol, hogy a világot is már csak a nők képesek megmenteni. James Mangold filmjében ez nincsen így. Itt a nő a férfinak hű társa, hátországa, bizalmasa, aki nem akar az életének főszereplőjévé válni, viszont aki nélkül nem érnek semmit még a férfias játékok sem.

Fotó: Fórum Hungary

Az aszfalt királyai az elmúlt évtized egyik legizgalmasabb mozija. A görög származású Phedon Papamichael operatőr a garancia arra, hogy nemcsak azok fogják lélegzet-visszafojtva szorítani a mozi székének karfáját, illetve a multiplex műanyag pohártartóját, akik szeretik az autóversenyeket, hanem azok is, akik még életükben egyszer sem voltak hajlandók végignézni egyetlen futamot sem. Lenyűgözőek ugyanis a képek, amelyek révén megelevenedik a mozivásznon az 1966-os Le Mans-i 24 órás autóverseny, amelyről megtudhatja a néző, hogy nem elég a megnyeréséhez jó pilótának lenni, részt kell venni a versenyautó tervezésében is, tudni kell minden alkatrész maximális teherbíró képességét, érezni kell az autó lelkét.

Az évtized egyik legjobb filmjében Carroll Shelby autótervezőt Matt Damon alakítja, Ken Miles autóversenyzőt pedig Christian Bale. Mindketten zseniálisak. Pedig nincsen könnyű dolguk: csökönyös, kemény férfiakat kell alakítaniuk, akik ragaszkodnak elveikhez, álmaikhoz, értékrendszerükhöz. A filmkészítők egyik legnagyobb fricskája azonban nem az autóversenyzéssel kapcsolatos, hanem a mai napig aktuális problémáról szól. A Matt Damon és Christian Bale által alakított hősöknek ugyanis a legnagyobb csatát a saját csapatukon belül kell megnyerniük a marketingesekkel szemben. Ötvenhárom év telt el az 1966-os futam óta. Ennyi idő alatt a marketingesek se istent, se embert nem ismerő világa semmit nem változott, a versenyautók viszont egyre gyorsabbak lettek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.