Intelligens és interaktív textilek Szentendrén

A technológia és a textil találkozásának lehetünk tanúi a szentendrei ÚjMűhely Galériában a november 15-ig nyitva tartó TechTextil című tárlaton. Söptei Eszter textiltervező iparművészt, a kiállítás kurátorát kértük meg, mutassa be a nem mindennapi alkotásokat.

Söptei Eszter
2020. 10. 25. 7:19
null
Fotó: Csakvari Zsigmond
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiállított alkotások az emberi érzékelés határait kívánják tágítani vagy a mindennapi életünket megkönnyíteni az innovatív alapanyagok, a számítástechnika és a telekommunikáció által. A magyar divat- és textiltervezők munkájuk során a textilek kémiai vagy fizikai módosításával hoznak létre intelligens anyagokat speciális céljaik érdekében. Szubjektív válogatás során az volt a cél, hogy a felhasználási területek szerint minél szélesebb spektrum kerüljön bemutatásra. Játékos anyagkísérleteken túl láthatunk fejlesztés alatt lévő vagy már kész terméket is egy ágynemű kollekció formájában. A bemutatott alkotások textiltervezők és technológiával foglalkozó szakemberek együttműködésének a gyümölcsei.

Ágynemű-kollekció formájában már kész termék is látható
Fotók: Csákvári Zsigmond/MANK

A magyar divat- és textiltervezésen belül kevesen foglalkoznak ezzel a területtel, bár sokan érdeklődnek az intelligens textilek iránt. De mi is az az intelligens textil? Azok a mesterségesen létrehozott anyagok, melyek a szálszerkezet vagy a kelme kémiai vagy fizikai tulajdonságának módosításával bizonyos változásokra reagálnak. Ezek a textilipari anyagok a kutatásfejlesztések középpontjában állnak, de sok esetben még kísérleti stádiumban vannak, mint ahogy a belőlük létrehozott alkotások is.

Intézményesített formában az idei évben alakult MOME IK Kreatív Technológiai Hub Soft Interface kutatócsoportja foglalkozik textil interface-ek, hordozható technológia és fashion tech fejlesztésekkel. A kutatócsoport tagjai Kárpáti Judit Eszter textilművész és Esteban de la Torre médiaművész is, akik a hazai intelligens és interaktív textilek legismertebb úttörői. Ketten alapították az EJTECH kreatív labort. Szakmai tevékenységükkel és workshopjaikon más tervezőket segítenek és inspirálnak. A kiállításon több olyan alkotás is szerepel, amelynek születésénél aktívan közreműködtek. Jelenleg a Caracoles II. című munkájukat mutatják be, amelynek célja a hang nyers materialitásának felfedezése a textil médiumának multicsatornás kiterjesztése által.

A techtextilek legelterjedtebb és leglátványosabb alkalmazási területe jelenleg a divat világa, azon belül is a jelmeztervezés. Polyák Eszter elektromos rendszert épített be a jelmezekbe, amely a látványelemet adja a fellépések során. A kiállított Spiky Truth című munkája 2017-ben készült, de a hangzó interface-ként működő szegecses maszk új értelmet kap ebben a járványhelyzetben.

A divat világa jelenleg a techtextilek legelterjedtebb és leglátványosabb alkalmazási területe

Izgalmas Lévai Zsófia fashion-tech designer alkotása, aki az öltözékek esetében az emberi kommunikáció nonverbális gesztusait szenzorok segítségével dolgozza fel és jelekké transzformálva írja bele a szövetbe. A Power of Proximity kollekció felhasználja a legújabb technológiákat, hogy közelebb hozzon minket, mintha a Tindert integráltuk volna a ruhákba, de mégis „face to face” és valós időben. A ruhadarabok a közösségi médiából származó, előre feldolgozott adatokat tárolnak. Miután csatlakoztak ugyanahhoz a hálózathoz, kicserélik ezeket az adatokat, és egy algoritmus határozza meg a felhasználók közötti közös vonásokat.

Az orvosi célú felhasználás két kiállító munkáján keresztül jelenik meg. Hegedűs Zsanett az AIAIÉ nevű márka alapítója gyógyászati textilek kutatásával és gyártásával foglalkozik. Argentex néven fejlesztett egy gyógyászati ezüstszálat tartalmazó ágyneműcsaládot, mely antibakteriális és kedvező a termodinamikus hatása, így optimális megoldást nyújt érzékeny bőrűek számára. Faraday-kalitkaként működő zakóját pedig pacemakerrel élők számára fejlesztette ki. A rezezett textillel bélelt öltözék védelmet nyújt az elektroszmog ellen. A másik bemutatott projekt nők milliói menstruációs fájdalmát szeretné enyhíteni. Az Alpha Femtech cég, melyet Kormos Anna Zsófia és Pelczer Dóra alapított, hordható elektronika koncepciójából terméket kíván létrehozni. A ruha, ami az ARTEMIS nevet fogja viselni, hamarosan tesztelési stádiumba kerül.

Az EJTECH Caracoles II. című munkáján túl a bejárathoz közel található Varga Anikó Hangesés című műve is a hangok felfedezésre és játékra hív a szalagok megérintésével. Gimesi Judit alkotásai a zene által keltett érzelmek valós idejű megjelenítései. A szövetekben színes fényként jeleníti meg az agyhullámok által közvetített érzelmeket. Másik típusú munkája kipróbálható a szövött textilhez csatlakoztatott mikrofon által, így bárki elénekelheti vagy elbeszélheti a saját kárpitját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.