Sikeres volt az első Veszprém–Balaton Filmpiknik

Véget ért az első Veszprém–Balaton Filmpiknik, amely kettős debütálásnak tekinthető: a balatoni régió első találkozása hosszú idő után a magyar filmmel, valamint az első olyan kulturális rendezvény, amely az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) Veszprém 2023 rendezvénysorozat megelőző programjaként zajlott.

Szilléry Éva
2020. 09. 06. 16:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy megrendezhettük Balatonfüreden a Veszprém–Balaton Filmpikniket, és öröm volt látni, amint bő fél nap alatt kertmozit varázsoltak a Tagore sétány mellé a fesztivál munkatársai – mondta a magyar film ünnepének zárónapján, szombaton este a Balaton kulturális fővárosában Bóka István, Balatonfüred polgármestere.

A városvezető kifejtette: noha korszerűen felújított mozija van a városnak, a filmművészet Füreden eddig csupán érintőlegesen jelent meg.

– Nagy fantáziát látok ebben a fesztiválban, és fontosnak tartom, hogy Veszprém városával együtt fejlődjünk – tette hozzá Bóka István.

Káel Csaba, a magyar mozgóképiparért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet vezetője úgy fogalmazott: az EKF fontos találkozó, hiszen ebből az alkalomból első ízben érkezett a „magyar film” Balatonfüredre.

– A magyar film ritkán tud elszökni Budapestről – mondta a kormánybiztos. – Nemcsak azért fontos a hazai filmes ágazat, mert rólunk szól, hanem mert az elmúlt években meghatározó szerepe lett a filmgyártásnak itthon, Budapest a filmipar egyik központjává vált az elmúlt időszakban. Tavaly 164 milliárd forintot hozott az országnak. A bevétel mellett pedig óriási PR-lehetőséget jelent hazánknak, hogy szerte a világból érkeznek hozzánk filmes produkciók.

Mint a kormánybiztos hangsúlyozta, Európa kulturális fővárosával a most elkezdődött kapcsolatot folytatni szeretnék. Bízik abban, hogy Balatonfüred a jövőben Cannes-hoz hasonló szerepet tölthet be a Filmpikniknek köszönhetően.

– A fesztivál jövőbeni formájáról tárgyalásokat folytatunk, bizakodó vagyok a jövőt illetően – fűzte hozzá Káel Csaba.

Több mint negyven programmal, vetítésekkel, szakmai beszélgetésekkel, közönségtalálkozókkal zajlott az első balatoni filmes seregszemle, ami a koronavírus-járvány miatt tolódott őszre a nyár eleji időpontról.

A Filmpiknik találkozóin a szabadtéri vetítések kivétel nélkül telt házzal zajlottak. A veszprémi várban kialakított nézőtér száz főt tud befogadni, Füreden, a Balaton-parton pedig 250 ülőhelyet alakítottak ki, ahol három vetítés volt. A legnépszerűbb filmek között szerepelt Hartung Attila munkája, a FOMÓ – megosztod és uralkodsz. Ugyancsak sokan megnézték Buvári Tamás Magdolna című ősbemutatóját, amelyet a veszprémi Hangvilla mintegy négyszáz fős termében vetítették.

Muszatics Péter, a fesztivál programigazgatója lapunk kérdésére elmondta: tekintettel a helyzetre, nagyon szép kihasználtsággal zajlott az első balatoni fesztivál. Noha egyes vetítések után szót kapott a Színház- és Színművészeti Egyetem körüli tüntetéssorozat, a fesztiválon nem jelent meg markánsan a hetek óta tartó elégedetlenség.

Az év legjobb filmjei szlogennel debütáló mustrát követően nem áll meg az élet Veszprémben: szeptember 6–10. között tartják a Hangvillában a XXII. Kortárs Nemzetközi Táncfesztivált, amely a hagyományos májusi időszakról a tavaszi koronavírus-járvány miatt került át az őszi évadra.

Fotó: Veszprém Megyei Napló / Pesthy Márton

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.