Kezdődik a Hétfü független színházi sorozat Szegeden

A Fehér nyuszi, vörös nyuszi című produkció legújabb epizódjával hétfőn elkezdődik a Hétfü független színházi sorozat Szegeden – tájékoztatta a programot a Szegedi Nemzeti Színházzal együttműködve szervező MASZK Egyesület az MTI-t.

Forrás: MTI2019. 10. 23. 11:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iráni szerző, Nassim Soleimanpour nemzetközi sikert aratott különleges darabjának nincs próbája, díszlete, jelmeze, rendezője. Egy színész életében csak egyetlenegyszer adhatja elő a produkciót, amely kísérlet a színház hatalmának demonstrálására, közös játék az író, a színész és a közönség részvételével. A tétet emeli, hogy a színész a darab szövegét a színpadon kapja meg, tehát ő sem tudja, mi fog történni. A Kisszínházban ezúttal a szegedi születésű Hevér Gábor próbálja ki magát a korántsem egyszerű, de mindenképpen megismételhetetlen szerepben.

A Párizsban élő, magyar származású írónő, Yasmina Reza Az öldöklés istene című színdarabjában leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy az emberekben mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog. A november 4-én látható darab története szerint két kisfiú játszik a téren, majd egyikük kiüti a másik fogát. Szüleik ennek apropóján ülnek le egymással beszélgetni, majd kiderül: semmivel sem jobbak, mint a gyermekeik. A Kultúrbrigád-Átrium produkcióját Bereczki Csilla rendezte.

Udvaros Dorottya és Földes Eszter jutalomjátéka a Bethlen Téri Színház és a Manna Produkció Az utolsó tűzijáték című, Jens Christian Grondahl és Alex Broun művei alapján készült előadása. A produkció rendezője Csábi Anna, mentor rendezője Jordán Tamás. A Szegeden december 16-án színpadra kerülő előadás főbb kérdései közt felmerül, vajon meddig tart a szülői hivatás, meddig anyja valaki felnőtt lányának, megtörténhet-e, hogy egy anya ne szeresse gyermekét, gyűlölheti, lenézheti-e egy gyermek a szüleit.

Zenés szembenézésként aposztrofálják az alkotók a Széttépve című koncertszínházi darabot, amelyben Szabó Kimmel Tamás bemutatja a nézőknek, hogy a függőség mindenki életében megtalálható, hol észrevehetetlenül, hol látványosan. Az Orlai Produkció a Tisza-parti városban november 11-én látható sokszínű, felkavaró és elgondolkodtató produkcióját Novák Eszter állította színpadra, a felkészülés során készített interjúkat Závada Péter öntötte színpadi formába.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.