Kiderült, ki „tolta” a legjobban a Toldit Debrecenben

Zenés, ifjúsági előadásként tervezik bemutatni Arany János halhatatlan remekművét a debreceni Csokonai Színházban.

Gőz József Miklós
2020. 11. 25. 8:42
null
Fotó: Máthé András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes pályázat – Told a Toldit! címmel – után hirdetett eredményt a debreceni Csokonai Színház. Az évad műsorában zenés, ifjúsági előadásként tervezik bemutatni Arany János halhatatlan remekművét egyelőre időpont nélkül. A darab rendezője Valcz Péter, szereplői Varga Klári, Lehőcz Zsuzsa, Kránicz Richárd, Takács Dániel és Pálóczi Bence. Ennek a bemutatónak a részeként augusztusban pályázatot hirdettek 14–30 év közötti ifjú muzsikusoknak. A résztvevőknek az elbeszélő költemény általuk választott egy-két versszakát kellett megzenésíteni és hangszerelni. Szabad kezet kaptak a szöveg kezelésében, átdolgozásában is. A november közepi határidőre tizenhárom pályamű érkezett be főleg Debrecenből, de Szigetszentmiklósról, Gyuláról és Törökszentmiklósról is, egyéni, páros előadással és zenekari formákban is.

A darab szereplői a Toldi olvasópróbáján
Fotó: Máthé András

A zeneszerzőkből (köztük a darab szerzői, Ádám Rita és Darvas Benedek) és más színházi szakemberekből álló zsűri az első díjat Hodossi Máténak, a Cseh fejetlenség című dal szerzőjének ítélte. Kiemelte, hogy a győztes dal szerzője valóban kihívásként kezelte a feladatot, szellemesen továbbfejlesztette az irodalmi szöveget, amelyhez az egész irodalmi művet átgondolva nyúlt hozzá. Egyetértettek abban is, hogy a pályamunka jól felépített ívű, a humort sem nélkülöző dal, sodró bulizene, amely bárhol megállja a helyét. A második helyre Kiss Péter és Molnár Erika került, a harmadikon Bíró Gergely, a negyediken Mészáros Gábor, az ötödiken pedig Várhelyi Diána végzett. A legjobb dal százezer forint alkotói támogatásban részesül, a versenyművek bemutatására pedig – a járványhelyzet javulása után – élő zenés koncertet szervez a Debreceni Csokonai Színház.

A nyertes dal a szerző előadásában itt hallgatható meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.