Közös ügyből fakad a közös ima

A magyar kultúra napján talán minden rendezvényen szóba kerül a Himnusz. Az irodalomtörténeti, művelődéstörténeti ismeretterjesztés mellett a személyes értelmezések, kötődések egyaránt lehetnek egy-egy szónoki beszéd témái, de külön öröm, amikor annyira változatos és összetett kontextust teremtenek az ünnephez, mint amilyet a Himnusz – A magyar nép imái címmel a Pesti Vigadóban megnyílt népművészeti és iparművészeti kiállítás képvisel.

Bonczidai Éva
2020. 01. 24. 12:27
null
Fénylik titka a keresztfának – a stációk között haladva nem véthetjük el az irányt Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának akadémikusai és köztestületi tagjai rendkívül sokszínű, szép anyagot biztosítottak az április 5-ig látogatható, Himnusz – A magyar nép imái című kiállításhoz. Ezeket műveket látva a néző megértheti az alkotás legelemibb jelentését, azt hogy valaki keze nyomán olyan tárgyak jönnek létre, amelyek nemcsak az alkotójuk gondolatait, érzelmeit hordozzák, hanem egy nép ezredéveken át érvényes tudását, a hagyományos kultúra csodálatos jelenvalóságát.

Kósa Klára keramikusművész kurátori munkájának köszönhetően a tárlat jóval többet kínál annál, mint hogy szép tárgyakat csodálhatunk meg: nemcsak gyönyörű babák, kerámiák, viseletek, kések, fafaragások, táblaképek, csontfaragások, fotók, textil- és nemezmunkák lényegülnek itt klenódiumokká, hanem stációról stációra haladva egyre jobban érezhetjük a közösség erejét. Hiszen itt a kulcsszó a közösség.

Fénylik titka a keresztfának – a stációk között haladva nem véthetjük el az irányt
Fotó: Kurucz Árpád

Abból a gondolatból kiindulva, hogy a Himnusz nemzeti imádság, egy közösség áldáskérése, egy közös tapasztalat; a tárlat látni engedi, hányféle himnuszt érezhetünk magunkénak. Annyit, ahány közösséghez tartozunk. A falakon bekeretezve olvashatjuk a csángó himnuszt, a székely himnuszt, a cigány himnuszt vagy a Felvidék himnuszát, de itt van a Boldogasszony Anyánkat megszólító régi magyar himnusz is. Az egyházaknak is van saját himnuszuk – a pápai himnusz, az evangélikus himnusz és az unitárius himnusz vagy Assisi Szent Ferenc Naphimnuszának szövege és az eucharisztikus himnusz is olvasható a kiállításon. Egy közösség imádkozik akkor is, amikor a gyülekezet együtt mondja el az úr imádságát vagy az angyali üdvözletet, imádság lehet egy zsoltár is, de a közös ügy és a bajtársiasság is szült már közös imát, gondoljunk akár a Rá­kóczi-himnuszra. Ezt a lelkiséget hordozzák a tárgyak is, szimbólumaik, színeik, a gondos és alázatos munka, amely létrehozta őket, mind-mind a hálaadást, könyörgést, Isten dicséretét fogalmazzák meg. Itt rend van a világban – a kurátor által megformált stációk között haladva nem véthetjük el az irányt, nem lehet rossz sorrendben nézelődni, hiszen jó helyen jár az is, aki a Tebenned bíztunk eleitől fogva elnevezésű stáció­nál időz el, és az is, aki a Fénylik titka a keresztfának címmel egymás mellé tett feszületeknél. Bármelyik kijárathoz érkezik is végül a távozó, a napkorongok ragyognak ott. Talán hogy elkísérje a fény, s Assisi Szent Ferenc Naphimnuszának szavaival zenghesse: „Áldott légy, Uram, s minden alkotásod.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.