Kubai kémek szivarfüstben

Hiába tűnik el a kommunizmus Kelet-Európából az emberek örömére az 1980-as évek legvégén, hiába omlik össze a Szovjetunió döbbenetesen rövid idő alatt, Kubában Fidel Castro és kommunista diktatúrája kitart.

2020. 02. 20. 10:21
null
Az Edgar Ramirez megformálta pilóta ellop egy repülőgépet, és megszökik a kommunista diktatúrából Fotó: Netflix
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába tűnik el a kommunizmus Kelet-Európából az emberek örömére az 1980-as évek legvégén, hiába omlik össze a Szovjetunió döbbenetesen rövid idő alatt, Kubában Fidel Castro és kommunista diktatúrája kitart. A Wasp Network – Az ellenállók című filmből is kiderül, hogy már nagyon nehezen bírta a nép a folyamatos éhezést az 1990-es évek elején, ahogy azt is, hogy az alapvető szükségleteikhez sem tudtak hozzájutni, mert olyan nagy a szegénység az országban. Sokan ezért emigráltak Amerikába, amit hallgatólagosan támogatott az amerikai kormány, sőt mi több, még afölött is szemet hunytak, hogy sokan közülük csatlakoztak azokhoz a szervezetekhez, amelyek a kubai kommunizmus megbuktatásán dolgoztak. Arra jöttek rá a kubai migránsok, hogy Kuba a 90-es évek után már szinte csak a turizmusából éldegélt, ezért ha sikerül elijeszteni az igencsak szép számban érkező turistákat, akkor már olyan mértékű lesz a szegénység, hogy magától omlik össze a kommunista diktatúra. A Kuba felszabadításáért küzdőknek az lett tehát a céljuk, hogy elhitessék a világgal: Kuba veszélyes ország, nem nyaralásra való hely. Ezt viszont terrorcselekményekkel akarták elérni. Strandokra érkeztek meg motorcsónakokkal, majd a levegőbe lőttek géppisztolyokkal, hogy elijesszék a nyaralókat. Bár az esetek döntő többségében nem sérült meg senki, életre szóló traumát okoztak temérdek turistának. Ezek a kubai migránsok tehát terroristák voltak, mert a cél nem szentesíti az eszközt, legalábbis a filmrendező értelmezése szerint. De nemcsak lövöldöztek, hanem robbantgattak is, leginkább szállodákban. A valós eseményeket feldolgozó film itt már azt is bemutatja, hogy a robbantások során nemcsak komoly sérülések történtek, hanem halálesetek is.

Az Edgar Ramirez megformálta pilóta ellop egy repülőgépet, és megszökik a kommunista diktatúrából
Fotó: Netflix

Olivier Assayas alkotásának főszereplője a pilótaként dolgozó René González (Edgar Ramirez alakítja szomorú tekintettel), aki ellop egy repülőgépet, és elrepül a kommunista kubai diktatúrából, maga mögött hagyva feleségét és lányát. Miamiban kezd új életet, magyarázata szerint az éhezés és a nyomorúságos körülmények elől menekült el, meg persze azért, mert ő pilóta, repülni szeret, üzemanyagot viszont alig kapnak Kubában a repülőgépekhez, így hát kénytelenek a földön maradni. A pilótát megtalálja a Kuba felszabadításáért küzdő mozgalom, örömmel csatlakozik hozzájuk, ám a néző számára hamar kiderül, hogy René González kém. Sőt egy komoly kémhálózathoz tartozik, amelyet Fidel Castro azért hozott létre Miamiban, hogy megakadályozza a terrorizmust, amelynek révén Kubát veszélyes hellyé kívánják tenni. Penélope Cruz, aki René González feleségét játssza, az érzelmi szálat hivatott kidomborítani, ami egyre inkább zavarba ejtő a végkifejlet felé haladva. A néző ugyanis egy rövid ideig nem tudja, mit gondoljon. Mert René González egyrészt emberek életét menti meg, másrészt viszont a kubai kommunista diktatúra kémje, egy diktatúrával meg egyértelműen erkölcstelen bármiféle együttműködés. Gonzálezt végül kémkedés miatt tizenkét év börtönbüntetésre ítéli a bíróság a Clinton-kormány idején. Olivier Assayas alkotása leginkább azt vizsgálja, hogyan fonódhat össze a privát és a politikai élet, hogyan teszi tönkre egy család hétköznapjait örökre az, ha egy apa a kommunista diktatúrával való együttműködést választja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.