Különleges tárlatvezetések a Magyar Nemzeti Galériában

Hamarosan újra látogatható lesz a Magyar Nemzeti Galéria, a közönség a remekműveket a kiállítóterekben tekintheti meg. Addig továbbra is ajánlják online programjaikat. Tárlatvezetésekkel, előadással, interaktív családi programmal és katalógus-bemutatóval is várják az érdeklődőket.

Magyar Nemzet
2021. 05. 02. 15:11
null
Sean Scully alkotásainak kulcsmotívuma a fal Fotó: Magyar Nemzeti Galéria
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes program a május végéig látogatható Sean Scully-tárlat, melyről előadást is hallhatunk és a hozzá készült katalógust is bemutatják. Sean Scully alkotásainak kulcsmotívuma a fal, amely életművében egyszerre tekinthető az elválasztás és az összekapcsolás motívumának. A retrospektív kiállítás az absztrakt festészet egyik legfontosabb kortárs művészének életművét mutatja be. A tárlathoz kapcsolódó angol, illetve magyar nyelvű katalógus átfogó képet nyújt Sean Scully művészetéről. A katalógus bemutatója alkalmából Koós Nikolett beszélget Fehér Dáviddal, a kiállítás kurátorával Sean Scully életútjáról, művészetéről és a megjelent kiadványról. Csontváry Kosztka Tivadar életének és művészetének titkaival ismerkedhetünk meg a tárlatvezetésen, miközben bejárhatjuk Csontváry meseszerű tájait. Portrék – Papok, bohémek, dendik című tárlatvezetésen Bellák Gábor segítségével átsuhanunk mintegy két és fél évszázad történetén és önarcképein, s nem hagyjuk említés nélkül a szelfik világát sem. Hogyan jelenik meg az absztrakt festő művein Giorgio Morandi intimitása, Cezanne illékony architektúrája és Monet fénnyel telített struktúrája? Fehér Dávid előadásából megtudhatjuk.

Sean Scully alkotásainak kulcsmotívuma a fal
Fotó: Magyar Nemzeti Galéria

Májusban is jelentkeznek nagy sikerű családi délutánjaikkal. A csatlakozók felkutatják nagy festőink kredencét, geometrikus formákkal és színekkel játszanak Sean Scully képeinek segítségével és egy titkos festőtársaságot is bemutatnak. A Remekműveink-sorozatban Munkácsy Mihály, Paul Gauguin, Szinyei Merse Pál, Claude Monet. Négy festő, egy évtized, négy különböző stílusirányzat. A vezetésen a hazai és nemzetközi kiemelkedő festők munkáit vizsgálják meg, és virtuálisan eljuthatunk számos európai nagyvárosba, valamint a csendes-óceáni szigetvilágba.

A Sean Scully-tárlathoz kapcsolódó videós tartalmak ITT megtekinthetők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.