Ma este kezdődik a Rising Stars Digital a Müpa Facebook-oldalán

A komolyzene hat feltörekvő csillaga mutatkozik be a Rising Stars Digital sorozatban a hamburgi Elbphilharmonie színpadán, a hazai közönség pedig a Müpa Facebook-oldalán élő közvetítésben követheti a koncerteket január 26-ától hat estén át.

Magyar Nemzet
2021. 01. 26. 17:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa legígéretesebb fiatal zenészei közül válogat a Rising Stars sorozat, akikkel a magyar közönség évről évre a Müpa színpadán is találkozhat. Bár jelenleg az utazási lehetőségek korlátozottak, a Müpa és az Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) a digitális technika segítségével mégis a kontinens egyik legmodernebb előadó-művészeti központjába invitálja nézőit.

Aris Vonósnégyes
Fotó: Müpa

A Müpa a legrangosabb európai előadó-művészeti intézményeket tömörítő Európai Hangversenytermek Szervezetének egyedüli magyar tagjaként már hosszú évek óta egyengeti azoknak az ígéretes zenészeknek az útját, akiknek a koncertjeire néhány éven belül jó eséllyel már nagyon nehéz lesz jegyet szerezni. A 2020/21-es évad Rising Stars sorozata jó példa arra, hogy a kihívások sem állhatják útját a határtalan zenei élménynek, és a rendkívüli idők rendkívüli megoldásokat igényelnek: a hamburgi Elbphilharmonie hat kivételes fiatal művész és formáció, az Aris Vonósnégyes, Jess Gillam, James Newby, Diana Tiscsenko, Cristina Gómez Godoy és Vanessa Porter előadását közvetíti online Rising Stars Digital címmel. A közönség – hasonlóan a korábban megszokott ECHO-streamekhez – a Müpa Facebook-oldalán kísérheti figyelemmel a koncerteket január 26-tól 31-ig minden este 20 óra 30 perctől a Müpa Home részeként.

Az új zene népszerűsítését a Rising Stars ezúttal is küldetésének tekinti a: valamennyi muzsikus koncertjén hallhatunk egy-egy vadonatúj kortárs kompozíciót, amely az ECHO felkérésére született. A szervezők e téren is ügyeltek a változatosságra: az művek szerzői között japán vagy francia alkotót éppúgy találunk, mint angolt vagy spanyolt.

A Frankfurtban alakult Aris Vonósnégyes lép föl a nyitóesten, amely többek közt azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy öt díjat is haza vihettek a magas presztízsű müncheni ARD-versenyről. A koncerten Kurtág György, Sosztakovics és Mendelssohn egy-egy meghatározó vonósnégyesét adják elő, emellett elhangzik Mocsidzuki Miszato In-side című új darabja is, amely az ECHO felkérésére született. Igazán különlegesnek ígérkezik, a mindössze 22 éves, magával ragadó egyéniségéről híres brit szaxofonvirtuóz, Jess Gillam produkciója, aki a szaxofonosok közül elsőként jutott be a BBC Young Musician verseny döntőjébe. Műsorán Poulenc, Graham Fitkin, Dowland és Iturralde egy-egy műve szerepel. Az énekeseket a fiatal kora ellenére már számtalan sikerrel büszkélkedő brit bariton, James Newby képviseli, aki korábban olyan neves együttesekkel lépett színpadra, mint a Felvilágosodás Korának Zenekara, a Gabrieli Consort vagy a BBC Szimfonikus Zenekar. Clara és Robert Schumann dalciklusaival a szerelem költészetét járja körül koncertje.

Diana Tiscsenko, az utóbbi évek egyik legnagyobb hegedűs felfedezettje is koncertet ad. 2018-ban elnyerte a párizsi Long–Thibaud–Crespin verseny nagydíját, a The Strad szerint pedig egyenesen „megbabonázza a közönséget súlyos gesztusaival és jelentős személyiségével”. Debussy és Franck egy-egy darabja mellett a portugál Vasco Mendonça A Box of Darkness with a Bird in Its Heart című új művét is megszólaltatja. Hasonlóan változatos estét ígér Cristina Gómez Godoy spanyol oboaművész: csodálatosan könnyed ösztönösségéről a Süddeutsche Zeitung néhány éve ódákat zengett. Olyan karmesterekkel működött már együtt, mint Simon Rattle, Riccardo Muti és Zubin Mehta, ezúttal pedig a német–japán zongoristával, Mario Häringgel és Sara Ferrández brácsaművésszel osztja meg a színpadot. Végül, de nem utolsósorban egy meglepetésekkel teli stuttgarti előadó,

Vanessa Porter varázsolja el a nézőket. Az ütőhangszeres művész szívesen kísérletezik a színpadon az emberi test hangszerként való alkalmazásától a vibrafonon át az elektronikáig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.