Magyar zeneszerzők művei a magyar kultúra napján

A magyar kultúra napjának előestéjén a legnagyobb magyar zeneszerzők műveit játssza a MÁV Szimfonikus Zenekar. Január 21-én Kodály, Liszt és Bartók kompozícióit hallhatja a közönség az online követhető koncerten – tudatta közleményében a zenekar.

Magyar Nemzet
2021. 01. 17. 10:01
null
Kovács János karmester Fotó: mavzene.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar zene három legnagyobb alkotójának egy-egy műve nyitja meg a MÁV Szimfonikus Zenekar idei, Szőke Tibor-mesterbérlet elnevezésű sorozatát a magyar kultúra napjának előestéjén. A koncertet online közvetítik élőben, csütörtökön, 19.30-kor a Vigadóból, a MÁV Zenekar youtube csatornáján és facebook oldalán lesz elérhető.

A tavaly 75 éves MÁV Szimfonikus Zenekar ünnepi évadát a Covid–19 megjelenése sajnálatos módon vágta ketté tavasszal. Kovács János, aki az egyik jubileumi koncert karmestere lett volna, az idei évre halasztott hangversenyt azzal teszi ünnepivé, hogy a magyar zene három legnagyobb alkotójának egy-egy művét tűzte műsorára – írják a közleményben.

Kodály Zoltán Marosszéki táncok című művében Erdélyben gyűjtött dallamokat dolgoz fel. Liszt Ferenc a maga korában népszerű, a verbunkos hagyományokat folytató táncdallamokra komponálta zongoraverseny jellegű Magyar fantáziáját. Bartók Béla nagyszerű életművének egyik kiemelkedő darabja a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című műve, amelynek 84 évvel ezelőtt, 1936-ban ugyanezen a napon volt a bemutató előadása. „A Zene összefoglaló mű, benne van a világháború fenyegetésének árnyékában élő magyarság lélekrajza, a kor európai zenéje és a zeneszerzőnek a jobb jövőbe vetett hite is” – áll a közleményben.

A Máv Szimfonikus Zenekar a Zeneakadémia Nagytermében
Fotó: Kelemen Gergő

A pódiumon két Kossuth-díjas művész is szerepelni fog, Balázs János zongoraművész és Kovács János karmester – olvasható a közleményben.

Balázs János zongoraművész versenyművek szólistájaként fellépett a világ nagyvárosaiban, többek között Brüsszel, Dortmund, Bécs zenekaraival, itthon pedig a Nemzeti Filharmonikusok, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Danubia, Dohnányi, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának volt vendége.

Balázs János zongoraművész
Fotó: Emmer László

A 20. század nagy magyar zongoraművésze, Cziffra György emlékének ápolása céljából 2016-ban megalapította a Cziffra György Fesztivált. Balázs Jánost többek között Liszt Ferenc-díjjal, Kossuth-díjjal, Gramofon-díjjal és Prima díjjal tüntették ki.

Kovács János karmester 1987–1990 között az Operaház első karmestere, 1992-től a Tokiói Filharmonikusok állandó vendégkarmestere. 2001-től a Budapesti Filharmóniai Társaság első karmestere, 2003-ban és 2006–2007-ben az Állami Operaház megbízott fő-zeneigazgatója, majd 2007-től első karmestere. 2014 óta a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának vezető karmestere.

Kovács János karmester
Fotó: mavzene.hu

Kovács János elismerései között van többek között a Liszt-díj, a Kossuth-díj, a Bartók–Pásztory-díj, valamint a Prima Primissima díj – ismerteti a fellépőket a közlemény.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.