A Cziffra Fesztivállal veszi kezdetét a Cziffra György-emlékév

Száz éve született Cziffra György. A zongoraművész tiszteletére Magyarország Kormánya a 2021. februárja és 2022. májusa közötti időszakot Cziffra György Emlékévvé nyilvánította. A megemlékezés-sorozat az online térben indul, elsőként a Cziffra Fesztivállal februárban.

Magyar Nemzet
2021. 01. 15. 12:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emlékév februári virtuális programjai ingyenesen elérhetők lesznek bárki számára. A hangversenyekkel a szervezők a fiatal tehetségeket és a magyar művészeket kívánják támogatni, fellépési lehetőséget biztosítva nekik. Elsőként a Zeneakadémia nagyterméből jelentkezik Cziffra Öröksége címmel az emlékév virtuális nyitóeseménye február 9-én, amelynek keretei között Cziffra György egykori tanítványai, Bogányi Gergely, Dráfi Kálmán és Mocsári Károly zongoraművészek lépnek fel. Az est házigazdája az emlékév művészeti vezetője, Bősze Ádám zenetörténész lesz, valamint közreműködik Balázs János zongoraművész.

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész
Fotó: Emmer László

Képzőművészeti tárlatok is színesítik majd az eseménysorozatot. Február 9-e és 28-a között Pagels-Tóth Anna Éteri színek című kiállítását a MOMKultból közvetítik, Aatoth Franyo – akinek első bemutatkozása Franciaországban Cziffra György közbenjárásával valósult meg – Estély a vörös kertben című tárlatát pedig február 10-e és március 13-a között a Hegyvidék Galériában rendezik meg.

A Cziffra Fesztivál Mesterakadémiája, valamint a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség díjasainak műsora is online tekinthető meg a hónap folyamán, a Cziffra Fesztivál tehetségdíjas művészei pedig hasonló formában jelentkeznek A Fölszállott a páva variációi a Kárpát-medencéből című zenei eseménnyel. Február 17-én a hit és a művészet kapcsolatáról beszélget Rudolf Péter színművész, Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője, Balázs János zongoraművész és Bősze Ádám zenetörténész, február 21-én pedig Eckhardt Gábor zongoraművész, a Zeneakadémia tanára tart hangszerbemutató koncertet híres zeneszerzők gyermekkori vagy gyermekek számára írt zongorakompozíciói nyomán.

Amennyiben a járványügyi intézkedések engedik, márciusban a hagyományos módon folytatódnak a megemlékező rendezvények. A hónap folyamán Sebestyén Sára Érted elnevezésű fotókiállítása várja az érdeklődőket a MOMKultban. Itt kerül sor március 22-én A zongorista és az újságíró – Cziffra György emlékezete című műhelytalálkozóra is. Remélhetően a közönség előtt léphetnek színpadra újból a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség díjasai is március 6-án a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, ahol május 15-én a Cziffra György életét bemutató A virtuóz című magyar dokumentumfilmet is levetítik. Március 12-én Hommage á Cziffra címmel tartanak estet a Klauzál Házban, Budafokon.

„Az emlékév célja, hogy felidézze a világhírű zongoraművész munkásságának szellemi és művészi örökségét, fókuszba helyezve a romantikus zongorajáték és az improvizáció hagyományát; teret engedjen az előadói szabadságnak és támogassa a fiatal művészgenerációt” – olvasható a Cziffra100 közleményében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.