Mediterrán hangulat és oltárkép

A kiállításhoz kapcsolódóan április 3-án a battonyai Molnár-C. Pál Emlékház tulajdonában lévő frissen restaurált Angyali üdvözletet is bemutatják.

B. Orbán Emese
2019. 04. 01. 15:06
null
Most egymás mellett látható az Angyali üdvözlet című festmény három, szinte egyforma példánya
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már ismert művészként vette fel édesanyja családnevének kezdőbetűjét Szinyei Merse Pál tanítványa, Molnár József uradalmi intéző és Jeanne Contat svájci–francia nevelőnő 1894. április ­28-án született fia. A budapesti Képzőművészeti Főiskola rajztanári képesítését megszerezve, egy genfi kitérő után Párizsban élt, és hogy minél többet tanuljon, a Louvre-ban a klasszikusokat másolta. 1923-ban tért haza, irodalmi műveket illusztrált, fametszeteket és plakátokat készített, majd egy festménye hároméves római ösztöndíjat hozott számára.

A későbbiekben év közben Budapesten, nyaranta Zsennyén festett, és állami, valamint egyházi megbízásra freskókat alkotott. Mediterrán hangulat és neoklasszicista nyugalom jellemző az egyik legkiválóbb magyar egyházi és díszítőfestő műveire. Molnár-C. Pál 125 éve született. Boldog emlékezetű az a művész, akinek leszármazottai úgy viselik a gondját a hagyatékának, mint neki. A család és a Molnár-C. Pál Baráti Kör három évvel a halála után műterem-múzeumot alapított abban a budapesti lakásban, ahol 1931 és 1981 között alkotott, Battonyán pedig emlékházat rendeztek be, ahol kiállították a művész által szülőhelyének adományozott képeket.

Most egymás mellett látható az Angyali üdvözlet című festmény három, szinte egyforma példánya

A jubileumi emlékévre most kiállításokkal és számos kísérőprogrammal készültek. Nemrég zárult az MCP 125 – „A nő” című tárlat az Arte Galériában, ahol a hagyatékból eddig még nem látott tus- és ceruzarajzokat állítottak ki. Hét végén nyílt meg a Molnár-C. Pál Múzeum termeiben a „Boldog művész” Molnár-C. Pál jubileumi emlékkiállítás. A művész többször dolgozott fel egy-egy témát, viszont saját magáról csak egy esetben másolt: az Angyali üdvözlet című festménynek három, szinte egyforma példányát most egymás mellett állították ki a szervezők. A kiállításhoz kapcsolódóan április 3-án a battonyai Molnár-C. Pál Emlékház tulajdonában lévő frissen restaurált Angyali üdvözletet is bemutatják, amelynek hátoldalán két réteg kép is szerepel, amelyeket Springer Ferenc restau­rátor elkezdett feltárni.

A kulturális örökségnapok és az Ars Sacra fesztivál előestéjén, szep­tember 13-án szintén a műterem-múzeumban az Antal–Lusztig-gyűjteményből válogatnak az Aba-Novák, Derkovits, Szőnyi, MCP 500 című, a négy 125 éve született magyar festő emlékkiállításra.

Az emlékévet jövő év februárjában a Magyar Nemzeti Galéria Molnár-C. Pál trezorját bemutató kiállítás zárja. Házon kívül is lesznek tárlatok, a Fonó Budai Zeneházban és a biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.