Megújulnak a debreceni kulturális intézmények

Debrecen új kulturális működési mechanizmus, új koncepció alapján fogja a jövőben szervezni és működtetni a város kulturális életét, az eddiginél is magasabb színvonalon. A debreceni közgyűlés csütörtöki ülésén tárgyalta meg az ezzel kapcsolatos előterjesztést.

Gőz József Miklós
2021. 06. 24. 22:00
null
Fotó: MODEM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cél, hogy olyan művészeti élet legyen a városban, amelynek hatása messze túlmutat annak közigazgatási határain. A Debrecen kulturális eseményeinek többségét szervező Főnix Rendezvényszervező Kft.-t profiltisztításnak vetik alá. Ez a cég a debreceni élet kulturális ernyőszervezete lesz, elsősorban szervezői feladatokat fog ellátni. Felelős lesz a város brandjének a kultúrán keresztül történő erősítéséért a régióban. A Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági ház (DEMKI) átveszi tőle az eddig a Főnix által szervezett, a helyi és nemzeti identitást, a város lakosságának belső kohézióját erősítő programokat, rendezvényeket, a nemzeti, állami ünnepekhez kapcsolódó, egyházi, vallási kapcsolódási pontokkal bíró események szervezését. A turisztikai feladatok újra a Főnixhez kerülnek, a Debreceni Turisztikai Ügynökség egyik divíziója lesz a kft.-nek.

A Modem vezetőjével az önkormányzat közös megegyezés alapján felbontotta annak hamarosan lejáró szerződését, ott a projektek az eddigi gyakorlat szerint folytatódnak, amíg újakat nem dolgoz ki az új vezetés.

Az új koncepcióban nagyobb feladatok hárulnak a debreceni Csokonai Színházra is, amely már ezen a nyáron átveszi a Főnixtől a Nagyerdei Szabadtéri Színpad üzemeltetését, de ez nem jelenti azt, hogy csak e színház produkciói lesznek majd láthatók a következő évek nyári évadaiban. A Kossuth utcai közösségi térben létrejön a Csokonai Irodalmi Labor. Az itt lévő Pódium terem, Szabó Magda nevét felvéve, elsősorban irodalmi programokat rendez a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen. Érdekes módon kiadói tevékenységgel bővül a színház profilja, a teátrum működteti majd az évtizedek óta meglévő Csokonai Kiadót.

Az 2022-ben elkészülő új színházi épületben, a Csokonai Fórumban két játszóhely lesz, a Latinovits Zoltán kamaraszínház és a Kóti Árpád stúdiószínház. Így állít a város emléket a két nagy színészegyéniségnek. A 2023-ra befejeződő nagyszínházi felújítás után így egy-egy este 1200 néző szerezhet magának színházi élményt Debrecenben.

A város zenei életét is érintik az új elképzelések.

Megalakult a széles körű Debreceni Zenei Tanács, amelynek több, különböző, zenékkel foglalkozó szervezet, oktatási intézmény és zenei együttes lesz a tagja.

Célja, hogy a város zenei palettáját új ötletekkel, javaslatokkal, programokkal gazdagítsa a popzenétől a népzenén át a komolyzenéig. Létrejön a debreceni zenei főigazgató posztja, amelyet Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia Debrecen vezetője tölt majd be. A jövőben e filharmónia bonyolítja le a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyt és Folklórfesztivált. A kidolgozott koncepciót és az azzal kapcsolatos személyi kérdéseket a város június 24-i közgyűlése elfogadta. A Modem irányítását július 1-jétől Vizi Katalin veszi át, a Főnix élére Mészáros Réka kulturális menedzser és közgazdász szakember áll szeptember 16-tól.

(A borítóképen a debreceni Modem épülete látható. Forrás: Modem)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.