Méltó zárása az emléknapnak

A harminckettedik nemzetközi elismerés a hétfő este átadott legjobb női főszereplőnek járó Emmy-díj, amit eddigi fesztiválútján az Örök tél történelmi dráma hazahozott.

B. Orbán Emese - Szilléry Éva
2019. 11. 27. 12:22
null
Az alkotás a málenkij robotot idézi fel Fotó: IMDB
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harminckettedik nemzetközi elismerés a hétfő este átadott legjobb női főszereplőnek járó Emmy-díj, amit eddigi fesztiválútján az Örök tél történelmi dráma hazahozott.

Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán gratulált az újabb magyar filmes sikerhez: Bravó! Gratulálok Gera Marinának és az Örök tél teljes stábjának! / Bravo! Congratulations to Marina Gera and the entire crew of Eternal Winter!

Dömötör Csaba államtitkár szintén Facebook-bejegyzésben gratulált a díjazottnak. Azt írta, Gera Marina a tévéfilmek Oscarját nyerte el a gulág áldozatainak emléket állító filmben alakított főszerepéért. – Méltó zárása ez az emléknapnak. Nagy büszkeség, gratulálunk! – fogalmazott az államtitkár.

Az MTI-nek eljuttatott közleményé­ben Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos gratulált Gera Marinának és az Örök tél stábjának: „Gratulálok Gera Marinának a kiváló díjnyertes alakításért és az alkotóknak, Köbli Norbert forgatókönyvírónak, Szász Attila rendezőnek, Nagy András operatőrnek, Lajos Tamás producernek és a stábnak! Büszke vagyok arra, hogy a hazai televíziós filmgyártás jelentős nemzetközi díjat nyert, és magyar alkotók vannak reflektorfényben egy saját történelmünket a világ számára bemutató történettel. Fontosnak tartom, hogy a televíziós formátumokat tovább erősítsük, minőségi és közönséget vonzó sikeres alkotások szülessenek. Remélem, hogy ez a rangos díj a hazai alkotók szemében emeli a tévéfilmek presztízsét és jobbnál jobb tévés témákkal fognak pályázni.”

A film forgatókönyvírója, a New Yorkban tartózkodó Köbli Norbert a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy valamit éreztek a sikerből azáltal, hogy a nyitógálát a magyar főkonzulátuson tartották meg.

– Hatalmas üdvrivalgás fogadta Gera Marina díját, mi pedig éreztük, hogy sokan szerették a filmet! – fogalmazott Köbli Norbert.

– Óriási dolog, hogy egy ilyen fantasztikus színésznőn keresztül a világ színe elé került a munkatáborok világa, miközben szerepeltek itt igen divatos és aktuális témák is. A mi filmünk konkrétan a málenkij robotot idézi vissza. A zsűri tagjai között afrikai, dél-amerikai és ázsiai is szavazott, és a visszajelzések szerint elképedtek azon, hogy a huszadik században létezett a modern kori rabszolgaságnak ez a formája. Lágernemzet a miénk, hiszen nagyszüleink különböző hadifogságban vagy éppen munkatáborokban töltötték a háborús éveket. Ez az élmény transzgenerációs traumaként él bennünk, és ilyenkor használ a film, beszélünk róla, és ez már egy út a gyógyulás felé – mondta Köbli Norbert, aki nemcsak az Örök tél, hanem az 1956-os igaz történet alapján készült Trezor című filmforgatókönyvét is jegyzi. Mint köztudott, Bergendy Péter alkotását a négy legjobb televíziós film között jelölték Emmy-díjra.

Az alkotás a málenkij robotot idézi fel
Fotó: IMDB

A film rendezőjét, Szász Attilát itthon értük el.

– Nagyon örülök Gera Marina győzelmének, mert ez a nemzetközi elismerések legjobbika – állapította meg Szász Attila, hozzátéve, hogy tavaly augusz­tustól tart a film fesztiválútja. Az Örök tél Belgiumon, Litvánián, Portugálián, Amerikán keresztül bejárta az egész világot és a legtöbb helyen a nézők úgy reagáltak, hogy ezen a történeten keresztül találkoztak először a gulág kényszermunkatáboraival. Szász Attila emlékeztetett arra, hogy a 42. montreáli filmfesztivál legjobb rendezés díja volt az első nemzetközi elismerés, amely elindította a film hosszú fesztiválútját.

– Nagyjából kétéves utat jósoltunk a filmnek, de természetesen egy újabb díj még több meghívást hozhat magával. Mi abban bízunk, hogy a forgalmazás szempontjából is pozitív változás kezdődik el. Angliában, Németországban blu-ray-, DVD-forgalmazása van a mozinak, de Dél-Koreá­ban minden jogot megvettek. A rendező szerint a film egyik sikere, hogy korábban több magyar dokumentarista mű beszélt a munkatáborokról, de a fikciós mozik közül hazai filmesek között ez az első, amely feldolgozta.

– Nagyon örülök annak, hogy úttörők lehettünk, akik ebben a műfajban meséltünk a történelmünk sötét oldaláról. Mindenhol mindenkit megérintett: átélhetjük a zsigeri élményt, hogy sírnak a filmen. Az a hála, ami a nézőktől érkezik, pótolhatatlan! Én magam is ilyen zsigeri élményekre vágyom, amikor moziba megyek. Felülmúlhatatlan érzés! – tette hozzá a rendező. Szász Attila, aki évek óta több filmet jegyez Köbli Norbert forgatókönyvíróval, érdeklődésünkre azt is elmondta, több terve van a jövőben Köbli Norberttel és a producerrel, Lajos Tamással. Következő filmjéről annyit árult el, szintén történelmi alapokon nyugvó játékfilm, a hatvanas években játszódik majd.

DÍJAZOTTAK

A New York-i Hilton szállóban tartott díjátadón a legjobb dráma kategóriában a brit BBC televízió McMafia című alkotása nyert, a legjobb vígjátéknak a brazil Az utolsó macskajaj (The Last Hangover) című komédiát ítélte a zsűri, a legjobb dokumentumfilmnek pedig a holland Bellingcat – Igazság egy igazság utáni világban című alkotás bizonyult. A biztonságos kikötő című ausztrál mű a legjobb minisorozat díját nyerte el. Haluk Bilginer török művészt a legjobb férfi színészként ismerték el. A Nemzetközi Emmy-díjat kiadó Nemzetközi Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia (IATAS) kitüntette a CNN amerikai hírtelevízió és a PBS amerikai közszolgálati televízió műsorvezetőjét, Christiane Amanpourt, valamint díjazta az amerikai HBO csatorna Trónok harca (Game of Thrones) című, több mint kétszáz országban vetített televíziós sorozatának két rendezőjét, David Benioffot és D. B. Weisst is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.