Mindenki filmfesztiválja

Mintegy száz filmet tekinthet meg ingyenesen a közönség a hétfőn kezdődött Hét Domb filmfesztivál programjában Komlón.

Magyar Nemzet
2019. 09. 10. 6:55
null
Rofusz Ferenc legújabb animációja Leonardo da Vinci képét eleveníti meg Fotó: Magyar Média Mecenatúra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy száz filmet tekinthet meg ingyenesen a közönség a tegnap kezdődött Hét Domb filmfesztivál programjában Komlón. A baranyai városban harmadik alkalommal szervezték meg a magyarországi és a határon túli profi és amatőr filmesek alkotásainak versenyeztetésére és a magyar filmgyártás maradandó kulturális értékeinek bemutatására 2017-ben létrehozott fesztivált, amelynek versenyprogramjába idén ötvennyolc alkotást válogattak be a csaknem kétszáz nevezés közül.

A szeptember 14-ig tartó fesztiválon a vetítések mellett több kísérőprogram is várja az érdeklődőket: koncertek, kiállítások színesítik a programot, de a rajzfilmkészítés alapfogásaival is megismerkedhetnek a gyerekek.

Rofusz Ferenc legújabb animációja Leonardo da Vinci képét eleveníti meg
Fotó: Magyar Média Mecenatúra

A mai vetítéssorozatot animációs filmek (Kippkopp a hóban és a Lengemesék 2. – Tél a Nádtengeren) indítják, majd a dokumentumfilmekkel együtt komoly témák kerülnek terítékre: például az Erdély és Románia „nagy egyesülése” című munkájukban Margittai Gábor és Major Anita, lapunk hétvégi mellékletének munkatársai a 2018. december 1-jei gyulafehérvári román ünneplés forgatagába kalauzolnak, Lavro Ferenc dokumentumfilmje pedig A brigád – a vajdasági Petőfi-brigád története címmel egy alig hat hónapig létező, főként vajdasági magyar parasztokból és munkásokból toborzott, II. világháborús katonai alakulat sorsát tárja elénk: a Petőfi-brigádot fegyverek és felszerelések nélkül küldték a szlavóniai frontra.

Az országos premierrel egy időben tűzik műsorra csütörtökön a Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot című filmet, amely Kertész Mihály (Michael Curtiz) filmrendezőnek állít emléket, a Casablanca forgatását és annak történelmi kontextusát mutatja meg.

Pénteken pedig az Oscar-díjas Rofusz Ferenc legújabb filmjét vetítik – Az utolsó vacsora című film után a közönség találkozhat a rendezővel is. 1978-ban politikai okokból nem engedélyezték Rofusz Ferenc filmtervének megvalósítását, de idén nyáron végre bemutathatták a világhírű Leonardo-képet megelevenítő tizenegy perces animációs filmet, amely nemcsak a milánói freskó visszafordíthatatlanul romló állapotára hívja fel a figyelmet, hanem szimbolikusan a mai Európa látleleteként is működik.

Szombaton vetítik a Susotázst, Tóth Barnabás rövidfilmjét, amely a 91. Oscar-díj rövidfilmes kategóriájának tízfilmes rövidített listáján is szerepelt. (A rendező Akik maradtak című filmjét nevezte idén Magyarország az Oscar nemzetközi film mezőnyébe.)

Szombaton tartják a Hét Domb filmfesztivál díjátadóját is: a dokumentumfilm, animáció, kisjátékfilm, ismeretterjesztő- és természetfilm, nagyjátékfilm és egyéb film kategóriák első helyezettjei háromszázezer, a második helyezettek kétszázezer, a harmadik helyezettek százezer forintos díjban részesülnek. A fesztivál fődíjasa egymillió forint értékű díjat kap.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.