Miskolcra látogat Bille August

Az Oscar-, Golden Globe- és Arany Pálma-díjas dán rendező, Bille August lesz az idei CineFest életműdíjasa és egyik díszvendége.

Magyar Nemzet
2019. 08. 16. 10:36
null
Végre mozivásznon is látható lesz a Liam Neeson főszereplésével készült A nyomorultak Forrás: IMDB
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oscar-, Golden Globe- és Arany Pálma-díjas dán rendező, Bille August lesz az idei CineFest életműdíjasa és egyik díszvendége. Bille August nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a hatalmas nemzetközi elismerést és díjesőt hozó Hódító Pelle (1987), a Legjobb szándékok (1992), a Kísértetház (1993) és a világsztárokat felvonultató A nyomorultak (1998 ). A dán rendező mesterkurzust is tart a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon.

Az életműdíjat a fesztivál nyitónapján, szeptember 13-án adják át Bille August dán rendezőnek. A fesztivál nyitófilmjeként pedig a Liam Neeson, Geoffrey Rush és Uma Thurman főszereplésével készült A nyomorultakat vetítik. A Victor Hugo klasszikusa alapján készült történelmi drámát annak idején nem mutatták be a mozikban, a hazai közönség most végre úgy láthatja a filmet, ahogy azt Bille August eredetileg megálmodta. August 1948. november 9-én született Bredében, Dániában. Operatőrként végzett Stockholmban, majd 1973-ban a Dán Filmművészeti Főiskolán is diplomát szerzett. 1978-ban a dán Dogma-mozgalom előszelének is tekinthető, Mézeshetek című film hozta meg számára a rendezői és forgatókönyvírói ismertséget. Ezt követte a Zappa és a Hit, remény és szerelem – a két, tinédzserek világát bemutató film szélsőséges helyzetekbe sodródott főhőseinek történetei a görög drámák erejével hatnak.

Végre mozivásznon is látható lesz a Liam Neeson főszereplésével készült A nyomorultak
Fotó: IMDB

A nemzetközi elismeréseket – az 1988-as cannes-i Arany Pálmát, az 1989-es Golden Globe-ot és a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat – a XIX. században játszódó, dániai svéd emigránsok történetét feldolgozó Hódító Pelle című rendezésével érdemelte ki. A miskolci fesztivál második napján ezt is levetítik, utána pedig a közönség is találkozhat a rendezővel.

Az Ingmar Bergman forgatókönyve alapján rendezett filmjéért Bille August 1992-ben ismét Arany Pálmát vehetett át Cannes-ban. Ingmar Bergman első önéletrajzi jellegű regényéből, a szülei tiltott szerelmi történetét bemutató Legjobb szándékokból először egy négyepizódos televíziós sorozat készült, ez alapján vágták össze a nagyjátékfilmet, amelyet a miskolci közönség Bille August rövid bevezetőjét követően láthat majd a fesztiválon.

A dán rendező George Lucas meghívására több epizódot is rendezett Az ifjú Indiana Jones kalandjai sorozatokban. Isabel Allende regényének adaptációját, a Kísértetházat 1993-ban hollywoodi sztárokkal – Meryl Streep, Winona Ryder, Glenn Close, Jeremy Irons, Antonio Banderas – forgatta.

Bille August a mai napig aktív alkotó. Nemrégiben mutatták be Csendes szív című családi drámáját, amely három generáció viszonyrendszerét mutatja be, és a közelmúltban fejezte be egy dán klasszikus regény feldolgozását, a Szerencsés Péter című játékfilmjét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.