Nem holnapig akarunk élni

Ma is találkozhatunk Jeromosokkal, akik hangzatos frázisokkal közösségeket bomlasztanak, egyenboldogsággal kecsegtetnek és akár pénzt is osztanak.

Magyar Nemzet
2019. 12. 03. 15:45
null
Tündöklő Jeromos – a Török Viola rendezte előadásnak fontos eleme a néptánc Fotó: Barabási Albert Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Történik egy székely faluban (de történhetik bárhol) 1936-ban” – jegyzi meg Tamási Áron a Tündöklő Jeromos című népi játék elején. Azóta viszont azt is tudhatjuk, hogy nemcsak „bárhol” történhet, hanem bármikor is, hiszen az 1936-ban írt darab ma is aktuális. Ma is találkozhatunk Jeromosokkal, akik hangzatos frázisokkal közösségeket bomlasztanak, egyenboldogsággal kecsegtetnek és akár pénzt is osztanak, hogy ördögi tervük mellé minél többen odasodródjanak. Tamási szövege ma is példázza, mekkora tétje van annak, hogy a nép olyan vezetőt válasszon, akinek erkölcsi tartása és hite is rendíthetetlen.

Gábor szavai ma is érvényes figyelmeztetést hordoznak, amikor Jeromos ellenében ő is összegzi, mit képvisel: „De amit tőlem kaptok, az nem pénz, hanem maradandóbb kincs. Úgy hívják: becsület. Itt előttem pénzt kaptatok, egy idegen embertől, aki politikusnak mondja magát, és békétlenséget szeretne közöttünk felidézni. Én nem vagyok politikus, csak szegény és hívő ember, aki a dolgozó és hívő emberek rendjét akarom. (...) Csak felteszem becsületesen a kérdést: azt hiszitek, hogy ingyen kaptátok azt a pénzt? Azt hiszitek, hogy eljön ide egy idegen ember, és nem akar tőletek egyebet, csak azt, hogy tegyétek zsebetekbe az ő pénzét?! Most ne feleljetek nekem, hanem gondolkozzatok. […] Nekünk több kell, mert nem holnapig akarunk élni, hanem fiainkban és unokáinkban hosszú századokon keresztül. S ami nekünk kell, azt nem koldusként akarjuk, hanem munkával és vérrel! Nem idegen szava ez, hanem azé az emberé, aki vér vagyok a ti véretekből, és lélek vagyok a ti lelketekből. És ha kell, ha már emberül és magyarnak másként nem élhetünk: akkor fegyver leszek a kezetekben!”

Tündöklő Jeromos – a Török Viola rendezte előadásnak fontos eleme a néptánc
Fotó: Barabási Albert Csaba

Évtizedeken át nem hangozhatott el a darabbéli kislegény rikkantása: „Nem veszett el a magyar!” – de a kilencvenes évektől végre vastaps kísérheti a nézőtereken Tamási Áron üzenetét. A marosvásárhelyi Spectrum Színház és a Maros Művészegyüttes nemrég telt ház előtt játszotta a Nemzeti Színházban a Tündöklő Jeromos című előadását, mely december 21-én ismét Budapesten vendégszerepel a József Attila Színházban. Török Viola rendező, aki több nagy sikerű előadással idézte meg Tamási Áron szellemiségét, a magyar népzene és néptánc elemeire építi fel ezt a sajátos rituális színházi produkciót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.