Pécs ragaszkodik a POSZT-hoz

Továbbra sem tisztázott, hogy Pécs megtartja-e az országos színházi találkozót: Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke kitart korábbi állítása mellett, amely szerint évről évre más nagyvárosba vinné el a legnagyobb hazai színházi seregszemlét. A baranyai megyeszékhely új városvezetése azonban úgy véli, hogy a színházi találkozó Pécs városával összenőtt brand.

Szilléry Éva
2019. 11. 30. 12:36
null
A baranyai megyeszékhely 2001 óta ad otthont a fesztiválnak Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem biztos, hogy az országos színházi találkozó, Magyarország legnagyobb színházi seregszemléje eddigi színterén, Pécsett lesz megtartva – mondta lapunknak Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház igazgatója, aki a jövő héten fog tárgyalni az új pécsi városvezetéssel a kérdésről. Hozzátette: gyönyörű nagyvárosaink megújult színházai készen állnak arra, hogy befogadják a találkozót. A színházigazgató példaként Kaposvárt, Debrecent és Szolnokot is megemlítette.

A város új polgármestere, Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület) programjában is megjelölte, hogy ragaszkodik a fesztiválhoz. Lapunk megkeresésére Bognár Szilvia alpolgármester kifejtette, hogy Pécs – amelynek ipara és gazdasága komoly csorbát szenvedett az elmúlt évtizedekben – nem enged kulturális vonzerejéből.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), amely évekig a Magyar Teát­rumi Társaság és a Magyar Színházi Társaság vitáitól volt hangos, 2015-ben átalakult, szakmai tanácsadó testületet állított fel, amely lefektette a program szabályrendszerét. A szemle kiegyensúlyozott konszenzuson alapuló működése azonban rövid idejűnek bizonyult, mert tavaly nyáron a fesztivál nyertes darabjainak kihirdetése után a Magyar Színházi Társaság bejelentette, hogy lemond a tulajdonrészéről.

A Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. egyhatod-egyhatod arányú tulajdonosa a két színházi szervezet, kétharmad arányban pedig a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. tulajdonolja a fesztivált működtető céget. Még mindig nem dőlt el, hogy kihez kerül az így felszabadult tulajdonrész. Közben a város vezetése első lépései között visszahívta ­Vincze Balázst, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetői tisztségéből, melyet 2015 óta vezetett.

Ideig­lenes vezetőnek Rózsa Zoltánt tette meg, a jövőben azonban pályázatot írnak majd ki a posztra.

A baranyai megyeszékhely 2001 óta ad otthont a fesztiválnak
Fotó: Éberling András

Péterffy Attila pályázatában kifejtette, hogy a közös értékteremtés érdekében egymással összhangban támogatni tudja egymást a kultúra és a turizmus. Mint fogalmazott, olyan egyedi színházi fesztivált kell kialakítani, amely Pécs hírét öregbíthetné.

A POSZT Kht. ügyvezető igazgatója, Magyar Attila és a fesztivál igazgatója, Szűcs Gábor is Pécsett képzeli el a szemle jövőjét.

A helyhatósági választások eredményeként az a kérdés is felmerül, hogy a kulturális tárca által hetvenmillióval támogatott szemle nem lesz-e politikai lobbi tárgya, a kulturális kormányzatnak nem áll-e inkább érdekében a jobboldali irányítású városokat fejleszteni. Némileg alátámasztja ezt a felvetést a Vidnyánszky Attila által említett fideszes vezetésű nagyvárosok névsora.

Bognár Szilvia úgy véli, hogy a mindenkori kormányzat érdeke, hogy Pécs mint kulturális város megtartsa turisztikai vonzerejét. Azt is elmondta, hogy a fesztivált bizonyos tekintetben meg kell újítani. Bognár bízik abban, hogy a jövő héten kezdődő tárgyalások megegyezéshez vezetnek, de – mint mondta – ha az országos szemle másik tulajdonosa mégsem Pécs mellett dönt, az sem kizárt, hogy a jövőben két fesztivál lesz majd.

A POSZT versenyprogramjának két válogatója, Uray Péter koreográfus rendező és Dér András rendező március 11-én hirdeti ki, hogy melyik tizennégy előadás versenyezhet majd a szemle díjaiért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.